Pierwsze kroki do wzmacniania odporności na zimę

Jest cała gama zachowań, które od wieków pozwalają ludziom przetrwać zimę w zdrowiu. Nasi przodkowie nie analizowali tego dogłębnie, ponieważ ich wiedza była mniejsza.

Współcześni Polacy mają coraz większą świadomość konieczności dbania o swoje zdrowie przez cały rok. Jak zatem wzmacniamy swoją odporność przed nadejściem niskich temperatur?

Badania opinii publicznej dowodzą, że 30% stawia na regularną aktywność fizyczną. I słusznie! Pamiętajmy, aby ruch na świeżym powietrzu był regularny i umiarkowany. Zbyt intensywne ćwiczenia obniżą odporność. Wszystko musi odbywać się z umiarem 😊

Świadoma, zbilansowana dieta to drugi sposób na zdrowie. 24% rodaków wskazuje właściwe odżywianie jako stosowany przez siebie sposób na wzmacnianie odporności. Składniki odżywcze w należytych proporcjach, minerały i witaminy, a także antyoksydanty – dbajmy o ich optymalny dobór.

Suplementy diety plasują się na trzecim miejscu wśród sposobów na utrzymanie odporności organizmu na pożądanym poziomie. 18% Polaków deklaruje ich przyjmowanie, jeśli ich zapotrzebowanie na mikro- i makroelementy nie pokrywa się z codzienną dietą.

Blisko 30% pytanych stwierdza, że w żaden sposób nie dba o swoją odporność.

A może zwyczajnie nie wiedzą, że to robią? 😉

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Onkopaździernik

Onkopaździernik

Mimo że rak jawi się jako choroba nieuleczalna i śmiertelna, wykryty odpowiednio wcześnie i leczony jest do pokonania. W Polsce mówi się o 100 tysiącach ofiar nowotworów rocznie. Ten bezwzględny zabójca najchętniej atakuje nasze płuca, piersi, szyjkę macicy, jajniki, prostatę i jelito grube, a my zbyt często zapominamy o odpowiedniej profilaktyce.

Światowy Dzień bez Przemocy

Światowy Dzień bez Przemocy

Co to jest przemoc? Jest to każda sytuacja, w której agresor wykorzystuje swoją przewagę nad ofiarą. Polega na wywieraniu wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny osoby pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ.

Kulinarne powitanie jesieni

Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.