Mleczko pszczele

O pszczołach wiemy już bardzo dużo, okazuje się jednak, że wciąż potrafią zaskakiwać!

Dziś przyjrzymy się pewnej wyjątkowo cennej substancji, którą produkują w bardzo niewielkich ilościach. To mleczko pszczele, które bez wątpienia można nazwać eliksirem młodości!

Przeczytajcie, spróbujcie i przekonajcie się sami.

Mleczko to wytwarzają w swoich gardłach tylko młode pszczoły robotnice, między 5. a 14. dniem życia. Substancja zarezerwowana jest do karmienia pszczelich larw w pierwszych trzech dniach ich życia oraz dla pszczół-matek – to jedyny pokarm, który przyjmują nieprzerwanie od stadium larwalnego.

Niezwykłość mleczka ujawnia się w nawet tysiąckrotnym zwiększeniu masy larw nim karmionych, jak również w fakcie, że przeciętna królowa żyje 40 razy dłużej od robotnicy. Ta ostatnia do 45 dni, a matka: 3-5 lat.

Oczywiste jest więc, że mleczko jest źródłem wiecznej młodości i ma dar przedłużania życia.

Niestety pszczoły nie magazynują tej cennej substancji (jak robią z miodem lub pierzgą), a wytwarzają ją na bieżąco.

To sprawia, że pszczelarze i producenci mleczka, próbują przechytrzyć owady, by te wyprodukowały więcej mleczka. Jednym ze sposobów jest umieszczenie w ulu specjalnie przygotowanych ramek z miseczkami, zawierającymi larwy do wykarmienia, a potem zebranie nadwyżki mleczka pszczelego. Proces jest czasochłonny i trudny, a efektywność tej produkcji niewielka – jedna rodzina pszczół jest w stanie wyprodukować około 100g nadwyżki mleczka w trakcie całego miodowego sezonu. Inną stosowaną metodą jest izolacja królowej od pszczół, co sprawia, że szybciej przygotowują nową matkę – wzrasta ich efektywność produkcyjna. Jakkolwiek z jednej komórki matecznej można pozyskać zaledwie do 150 mg czystego mleczka pszczelego.

To wszystko kropla w morzu potrzeb, dlatego cena substancji nie należy do niskich.

Może jednak warto rozważyć taką formę wsparcia organizmu?

Jakie są konkretne właściwości prozdrowotne mleczka pszczelego?

  1. Mocno odżywia, wzmacnia układ odpornościowy i pobudza organizm do działania. Sprawdza się w stanach zmęczenia psychicznego i fizycznego. Eliminuje stres, objawy depresji, a nawet nerwobóle.
  2. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – reguluje jego pracę oraz procesy przemiany materii. Polecany przy wrzodach żołądka i jelit.
  3. Wspiera układ krwionośny (schorzenia niewydolności mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość) reguluje zbyt niskie ciśnienie i podwyższony poziom cholesterolu, normuje cukier.
  4. Wspiera układ oddechowy, zwłaszcza w stanach zapalnych krtani i oskrzeli, dychawicy oskrzelowej, a nawet gruźlicy. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo.
  5. Usprawnia ludzki wzrok – jest stosowane przy uszkodzeniach rogówki.
  6. Poprawia stan skóry w schorzeniach dermatologicznych, regeneruje naskórek i przyspiesza gojenie ran (odleżyny i oparzenia). Odżywia i nawilża skórę, pobudzając produkcję kolagenu, odbudowując komórki i wygładzając zmarszczki.
  7. Wspiera kobiety – wspomaga płodność i stymuluje owulację, a w czasie ciąży podnosi progesteron. Może być pomocne w trakcie laktacji, pobudzając organizm matki do zwiększonej produkcji pokarmu. W trakcie menopauzy łagodzi jej objawy.

Jeśli zdecydujesz się na zakup i stosowanie tego naturalnego eliksiru młodości, pamiętaj, że należy przechowywać go w chłodzie bez dostępu do słońca, wilgoci i wysokich temperatur. Jego trwałość jest bezpośrednio związana z warunkami przechowywania.

W lodówce mleczko pszczele jest bezpieczne i chronione przed utratą cennych właściwości, ale w wyższych temperaturach może przebywać maksymalnie do 72 godzin. Przy zakupie przez Internet należy zwrócić uwagę na sposób dostawy (najlepsi sprzedawcy gwarantują transport w opakowaniach ze specjalnymi wkładami chłodzącymi).

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Onkopaździernik

Onkopaździernik

Mimo że rak jawi się jako choroba nieuleczalna i śmiertelna, wykryty odpowiednio wcześnie i leczony jest do pokonania. W Polsce mówi się o 100 tysiącach ofiar nowotworów rocznie. Ten bezwzględny zabójca najchętniej atakuje nasze płuca, piersi, szyjkę macicy, jajniki, prostatę i jelito grube, a my zbyt często zapominamy o odpowiedniej profilaktyce.

Światowy Dzień bez Przemocy

Światowy Dzień bez Przemocy

Co to jest przemoc? Jest to każda sytuacja, w której agresor wykorzystuje swoją przewagę nad ofiarą. Polega na wywieraniu wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny osoby pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ.

Kulinarne powitanie jesieni

Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.