3 kroki do zdrowych zębów zimą

Zima to czas, gdy łatwo można uszkodzić swoje zęby! Mroźne powietrze i skrajne temperatury potrafią zaostrzyć nadwrażliwość u osób z osłabionym szkliwem i odsłoniętymi szyjkami zębowymi. Rozgrzewające napoje i przekąski przegryzane podczas zimowych wieczorów pod milutkim kocykiem to każdorazowo niebezpieczna dla zębów sacharoza i glukoza. Bakalie nieodłącznie towarzyszące tej porze roku łatwo wchodzą w przestrzenie międzyzębowe, a ich całkowite usunięcie bywa trudne, a wszelkie mikstury na odporność i lekarstwa to kolejna porcja cukru.

Jak więc zimą dbać o jamę ustną? To nic trudnego! Poznaj 3 podstawowe kroki:

1. Największy sukces o każdej porze roku osiągniesz poprzez systematyczną i dokładną higienę jamy ustnej. Szczotkuj zęby w prawidłowy sposób za pomocą właściwej dla siebie szczoteczki. Tradycyjna, elektryczna czy soniczna – z każdą osiągniesz sukces pod warunkiem rzetelnego podejścia do kwestii mycia zębów i jamy ustnej.

2. Pij wodę regularnie!

Odwodnienie powoduje, że usta przestają wytwarzać ślinę, a jej brak to idealne środowisko do rozwoju bakterii, co – jak wiadomo – sprzyja próchnicy. Pamiętaj o piciu czystej wody nie tylko latem!

3. Kontroluj stan zębów u stomatologa. Najlepszą praktyką ochrony swoich zębów jest rozpoczęcie sezonu zimowego od wizyty u dentysty. Usunięcie małych pęknięć w szkliwie zapobiega dalszej dewastacji zębów przez zimne powietrze. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, umów się na kontrolną wizytę u swojego dentysty

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Wiosenne alergie – jak sobie radzić

Wiosenne alergie – jak sobie radzić

Mimo że walka z alergią wydaje się walką z wiatrakami, kataru siennego nie należy bagatelizować! Po pierwsze obniża on jakość życia i utrudnia codzienne funkcjonowanie, a po drugie: nieleczony często doprowadza do zapalenia zatok przynosowych, ucha środkowego, krtani, a nawet do astmy oskrzelowej!

Baba wielkanocna

Baba wielkanocna

Ta dwukolorowa, prosta baba wielkanocna w swej podstawowej wersji smakuje cytrynowo. My jednak zachęcamy, aby do małej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i odrobinę kakao, dzięki czemu końcowy efekt smakowy będzie zaskakujący 🙂