Wielkanoc zachwyca prostotą swojej symboliki. Jajko – oznacza nowe życie, a zieleń – nadzieję. No i jeszcze zając – zmartwychwstanie, odrodzenie i radość. Po wprowadzeniu tych akcentów do swojego domu Twoja Wielkanoc będzie prawdziwie wiosenna! Proponujemy zatem kilka pomysłów na nietrudne i zachwycające ozdobienie stołu.
Do przygotowania tego ekologicznego stroika wykorzystasz to, co pod ręką, czyli:
opakowanie po jajkach, połówki ich skorupek, świeczki- tealighty, mech chrobotek/bukszpan/drobne kwiatki, małe piórka.
Z opakowania po jajkach wykorzystasz tylko dół z wytłoczkami. Włóż do nich kilka umytych osuszonych połówek skorupek, a następnie – małe świeczuszki (tealighty) wyjęte z aluminiowych osłonek. Pozostałe wgłębienia wypełnij mchem lub listkami bukszpanu. Udekoruj piórkami lub małymi kwiatkami.
Inną efektowną ozdobą na te święta będą serwetki w kształcie zajęczych uszu. Do przygotowania tej eleganckiej, a zarazem niezwykle prostej dekoracji potrzebujesz: miękkie materiałowe serwetki, sznurek lub wstążkę, gałązki bukszpanu, bazie lub świeże drobne kwiaty, jajka – prawdziwe, ugotowane lub dekoracyjne, nożyczki.
Z serwetki zrób trójkąt, czyli złóż ją na pół, po przekątnej.
Następnie zagnij podstawę trójkąta w kierunku wierzchołka, aby uzyskać szerszy pas. Zagiętą część serwetki złóż na pół, dzięki czemu powstaną wgłębienia w „uszach”. Całość zwiń jak w rurkę w stronę wierzchołka. Uszy z serwetki złap i zwiąż sznureczkiem.
Teraz włóż jajko, które ma być „głową” zająca i udekoruj kompozycję gałązką.
Czyż to nie urocze? A jakie proste!
A może uruchomiliśmy pokłady Waszej kreatywności?
Jakie jeszcze ozdoby DIY przychodzą Wam do głowy?
0 komentarzy