Wielkanocne dekoracje – zrób to sam

Wielkanoc zachwyca prostotą swojej symboliki. Jajko – oznacza nowe życie, a zieleń – nadzieję. No i jeszcze zając – zmartwychwstanie, odrodzenie i radość. Po wprowadzeniu tych akcentów do swojego domu Twoja Wielkanoc będzie prawdziwie wiosenna! Proponujemy zatem kilka pomysłów na nietrudne i zachwycające ozdobienie stołu.

Do przygotowania tego ekologicznego stroika wykorzystasz to, co pod ręką, czyli:

opakowanie po jajkach, połówki ich skorupek, świeczki- tealighty, mech chrobotek/bukszpan/drobne kwiatki, małe piórka.

Z opakowania po jajkach wykorzystasz tylko dół z wytłoczkami. Włóż do nich kilka umytych osuszonych połówek skorupek, a następnie – małe świeczuszki (tealighty) wyjęte z aluminiowych osłonek. Pozostałe wgłębienia wypełnij mchem lub listkami bukszpanu. Udekoruj piórkami lub małymi kwiatkami.

Inną efektowną ozdobą na te święta będą serwetki w kształcie zajęczych uszu. Do przygotowania tej eleganckiej, a zarazem niezwykle prostej dekoracji potrzebujesz: miękkie materiałowe serwetki, sznurek lub wstążkę, gałązki bukszpanu, bazie lub świeże drobne kwiaty, jajka – prawdziwe, ugotowane lub dekoracyjne, nożyczki.

Z serwetki zrób trójkąt, czyli złóż ją na pół, po przekątnej.

Następnie zagnij podstawę trójkąta w kierunku wierzchołka, aby uzyskać szerszy pas. Zagiętą część serwetki złóż na pół, dzięki czemu powstaną wgłębienia w „uszach”. Całość zwiń jak w rurkę w stronę wierzchołka. Uszy z serwetki złap i zwiąż sznureczkiem.

Teraz włóż jajko, które ma być „głową” zająca i udekoruj kompozycję gałązką.

Czyż to nie urocze? A jakie proste!

A może uruchomiliśmy pokłady Waszej kreatywności?

Jakie jeszcze ozdoby DIY przychodzą Wam do głowy?

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Poradnik zdrowszego grillowania

Poradnik zdrowszego grillowania

Majówka oznacza dziś inaugurację sezonu grillowego – i słusznie, bo wreszcie są do tego warunki😊 I wcale nie należy demonizować tej formy przygotowania potraw, chociaż popełniane błędy przyczyniają się do wydzielania związków, które są rakotwórcze dla organizmu. Pamiętajmy, że przy zachowaniu kilku prostych zasad jedzenie z grilla może być naprawdę zdrowe.