Eko w czterech krokach

Globalne ocieplenie, smog, tony plastikowych opakowań to rzeczywistość, w której przyszło nam żyć, a którą należy bezwzględnie odmienić. Wszyscy mocno wierzymy dziś, że jeszcze nie jest zbyt późno na ratowanie planety Ziemia. Z tego powodu bycie „eko” przestaje już być modą czy ekstrawagancją a staje się koniecznością.

Jeśli dobro globu leży Ci na sercu, a wciąż nie podjąłeś żadnych działań, przeczytaj poniższy tekst i wprowadź kilka zmian w swoim małym świecie.

  1. Recykling i filozofia no waste

Wtórne wykorzystywanie surowców znane jest nie od dziś. To jedna z najprostszych i najbardziej intuicyjnych metod ochrony środowiska naturalnego. Recykling obejmuje odzyskiwanie surowców z produktów odpadowych i wykorzystywanie ich do produkcji nowych, poszukiwanych towarów. Jego zasadą jest również minimalizacja nakładów na przetwarzanie śmieci.

Pierwszy i najistotniejszy etap recyklingu to selektywna zbiórka odpadów w miejscu ich wytworzenia. To dlatego w swoim gospodarstwie oddzielasz od siebie różne rodzaje śmieci i wrzucasz je do stosownych pojemników.

Kolejny słuszny krok to przyjęcie filozofii no waste. Jest to postawa zakładająca nieprodukowanie śmieci z tzw. frakcji suchej, czyli takich, których nie sposób przetworzyć. Myślenie w tych kategoriach najmocniej rewolucjonizuje dotychczasowy sposób robienia zakupów. Opakowania to produkt niechciany, dlatego nabywane produkty spożywcze pakujesz do własnych szklanych, metalowych lub papierowych pojemników i materiałowych siatek. Jeszcze kilka lat temu trudno było kupić niezapakowane produkty i no waste ograniczało się do rezygnacji z foliowych woreczków; dziś przybywa miejsc, w których produkty sypkie kupuje się luzem. Po erze fascynacji plastikiem do łask wróciły też dobrze znane z dawnych lat – szyte własnoręcznie – torby zakupowe. Proste rozwiązania nie są niemożliwe, choć wciąż wymagają dobrej woli, przemyślanej organizacji i więcej wysiłku. Jak zawsze – to Ty decydujesz.

  1. Kupowanie z głową

Planowanie zakupów i sięganie po dobra materialne rzeczywiście potrzebne to również element myślenia w kategoriach troski o środowisko naturalne. Nie kupuj żywności na wyrost, nie marnuj jej potem. Nie daj się powszechnemu konsumpcjonizmowi.

  1. Jeśli się da, rezygnuj z jazdy samochodem

Może jest taki dzień w tygodniu, gdy masz możliwość zamienić auto na komunikację miejską lub rower? To ukłon w stronę czystego powietrza. Przecież wszyscy musimy oddychać!

  1. Miej świadomość

Możemy wymienić jeszcze wiele proekologicznych zachowań w codziennym funkcjonowaniu gospodarstwa domowego takich jak: oszczędzanie energii i wody, rezygnacja z chemicznych środków czystości na rzecz tych tradycyjnych – z użyciem soku z cytryny, sody czy octu, wybór kosmetyków naturalnych… Jednocześnie wiemy, że dostęp do wiedzy na ten temat jest powszechny, a najważniejsza jest świadomość i przekonanie, że troska o planetę ma sens. Pamiętaj, że początek jest w głowie!

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Onkopaździernik

Onkopaździernik

Mimo że rak jawi się jako choroba nieuleczalna i śmiertelna, wykryty odpowiednio wcześnie i leczony jest do pokonania. W Polsce mówi się o 100 tysiącach ofiar nowotworów rocznie. Ten bezwzględny zabójca najchętniej atakuje nasze płuca, piersi, szyjkę macicy, jajniki, prostatę i jelito grube, a my zbyt często zapominamy o odpowiedniej profilaktyce.

Światowy Dzień bez Przemocy

Światowy Dzień bez Przemocy

Co to jest przemoc? Jest to każda sytuacja, w której agresor wykorzystuje swoją przewagę nad ofiarą. Polega na wywieraniu wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny osoby pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ.

Kulinarne powitanie jesieni

Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.