Baba wielkanocna

Ta dwukolorowa, prosta baba wielkanocna w swej podstawowej wersji smakuje cytrynowo. My jednak zachęcamy, aby do małej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i odrobinę kakao, dzięki czemu końcowy efekt smakowy będzie zaskakujący 🙂

I choć tradycyjnie to ciasto wlewa się do karbowanej formy w kształcie ściętego stożka, możecie użyć też najzwyklejszej keksówki, a baba i tak się uda!

Świeżutka smakuje najlepiej, dlatego pieczemy ją w ostatni dzień przed Wielkanocą. Pamiętajcie tylko o zabezpieczeniu ciasta przed wyschnięciem – folią spożywczą lub ściereczką.

Składniki na ciasto to:

250 g masła,

5 jajek,

220 g cukru i 20 g cukru z prawdziwą wanilią,

320 g mąki i łyżeczka proszku do pieczenia,

sok z dużej cytryny i starta skórka z dwóch sztuk tego owocu,

100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz łyżeczka kakao.

A do dekoracji:

3/4 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wody oraz kilka migdałów.

Co robimy?

1. Zaczynamy od wyjęcia wszystkich składników z lodówki, aby miały czas uzyskać temperaturę pokojową (jakieś 2 godziny).

2. Następnie na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

3. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Po 2-3 minutach miksowania uzyskujemy puszystą masę.

4. Białka miksujemy z odrobiną soli na sztywną pianę.

5. Do masy jajecznej wlewamy sok z wyciśniętej cytryny oraz dodajemy mąkę pszenną, chłodne roztopione masło i łyżeczkę proszku do pieczenia. Na samym końcu dokładamy startą skórkę z dwóch cytryn i wszystko miksujemy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

6. Delikatnie łączymy z pianą białkową.

7. 1/4 ciasta przekładamy do osobnej miski i mieszamy z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem kakao.

8. Jasne ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem, a na górę nakładamy ciasto czekoladowe.

9. Naszą babę pieczemy do 50 minut w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu.

Przestudzone i wyjęte z foremki ciasto ozdabiamy lukrem i migdałami lub nie 😉

Smacznych Świąt!

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Krztusiec

Krztusiec

Jeśli nie wystąpią typowe napady kaszlu zakończone zanoszeniem się lub wymiotami, to z pewnością w początkowym okresie nie pomyślimy o krztuścu, lecz o typowej infekcji górnych dróg oddechowych. Tymczasem krztusiec zalicza się do ostrych chorób zakaźnych dróg oddechowych – jest bakteryjnym zapaleniem tchawicy i oskrzeli.

Jak zachęcić dziecko do czytania

Jak zachęcić dziecko do czytania

Chyba każdy rodzic chciałby zaszczepić w swoim dziecku nawyk czytania dla samej przyjemności i zabawy. Co robić, aby skutecznie utrwalać nieoceniony nawyk obcowania z książką? W Międzynarodowym Dniu Książki dla Dzieci przygotowaliśmy pomocne wskazówki.

Oliwa nie tylko w kuchni – zastosowanie w pielęgnacji ciała

Oliwa nie tylko w kuchni – zastosowanie w pielęgnacji ciała

Oliwa z oliwek to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale też uniwersalny naturalny kosmetyk ceniony już od czasów starożytnych. Ma bardzo bogaty skład, dzięki czemu nawilża, regeneruje i działa przeciwutleniająco. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, może być stosowana w pielęgnacji skóry problematycznej (z trądzikiem czy atopowym zapaleniem skóry).

Przegląd prywatności
Drogeria Zdrowit

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.