Ta dwukolorowa, prosta baba wielkanocna w swej podstawowej wersji smakuje cytrynowo. My jednak zachęcamy, aby do małej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i odrobinę kakao, dzięki czemu końcowy efekt smakowy będzie zaskakujący 🙂
I choć tradycyjnie to ciasto wlewa się do karbowanej formy w kształcie ściętego stożka, możecie użyć też najzwyklejszej keksówki, a baba i tak się uda!
Świeżutka smakuje najlepiej, dlatego pieczemy ją w ostatni dzień przed Wielkanocą. Pamiętajcie tylko o zabezpieczeniu ciasta przed wyschnięciem – folią spożywczą lub ściereczką.
Składniki na ciasto to:
250 g masła,
5 jajek,
220 g cukru i 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
320 g mąki i łyżeczka proszku do pieczenia,
sok z dużej cytryny i starta skórka z dwóch sztuk tego owocu,
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz łyżeczka kakao.
A do dekoracji:
3/4 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wody oraz kilka migdałów.
Co robimy?
1. Zaczynamy od wyjęcia wszystkich składników z lodówki, aby miały czas uzyskać temperaturę pokojową (jakieś 2 godziny).
2. Następnie na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Po 2-3 minutach miksowania uzyskujemy puszystą masę.
4. Białka miksujemy z odrobiną soli na sztywną pianę.
5. Do masy jajecznej wlewamy sok z wyciśniętej cytryny oraz dodajemy mąkę pszenną, chłodne roztopione masło i łyżeczkę proszku do pieczenia. Na samym końcu dokładamy startą skórkę z dwóch cytryn i wszystko miksujemy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
6. Delikatnie łączymy z pianą białkową.
7. 1/4 ciasta przekładamy do osobnej miski i mieszamy z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem kakao.
8. Jasne ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem, a na górę nakładamy ciasto czekoladowe.
9. Naszą babę pieczemy do 50 minut w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu.
Przestudzone i wyjęte z foremki ciasto ozdabiamy lukrem i migdałami lub nie 😉
Smacznych Świąt!
0 komentarzy