Baba wielkanocna

Ta dwukolorowa, prosta baba wielkanocna w swej podstawowej wersji smakuje cytrynowo. My jednak zachęcamy, aby do małej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i odrobinę kakao, dzięki czemu końcowy efekt smakowy będzie zaskakujący 🙂

I choć tradycyjnie to ciasto wlewa się do karbowanej formy w kształcie ściętego stożka, możecie użyć też najzwyklejszej keksówki, a baba i tak się uda!

Świeżutka smakuje najlepiej, dlatego pieczemy ją w ostatni dzień przed Wielkanocą. Pamiętajcie tylko o zabezpieczeniu ciasta przed wyschnięciem – folią spożywczą lub ściereczką.

Składniki na ciasto to:

250 g masła,

5 jajek,

220 g cukru i 20 g cukru z prawdziwą wanilią,

320 g mąki i łyżeczka proszku do pieczenia,

sok z dużej cytryny i starta skórka z dwóch sztuk tego owocu,

100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady oraz łyżeczka kakao.

A do dekoracji:

3/4 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wody oraz kilka migdałów.

Co robimy?

1. Zaczynamy od wyjęcia wszystkich składników z lodówki, aby miały czas uzyskać temperaturę pokojową (jakieś 2 godziny).

2. Następnie na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

3. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Po 2-3 minutach miksowania uzyskujemy puszystą masę.

4. Białka miksujemy z odrobiną soli na sztywną pianę.

5. Do masy jajecznej wlewamy sok z wyciśniętej cytryny oraz dodajemy mąkę pszenną, chłodne roztopione masło i łyżeczkę proszku do pieczenia. Na samym końcu dokładamy startą skórkę z dwóch cytryn i wszystko miksujemy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

6. Delikatnie łączymy z pianą białkową.

7. 1/4 ciasta przekładamy do osobnej miski i mieszamy z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem kakao.

8. Jasne ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej masłem, a na górę nakładamy ciasto czekoladowe.

9. Naszą babę pieczemy do 50 minut w temperaturze 175 stopni, bez termoobiegu.

Przestudzone i wyjęte z foremki ciasto ozdabiamy lukrem i migdałami lub nie 😉

Smacznych Świąt!

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Poradnik zdrowszego grillowania

Poradnik zdrowszego grillowania

Majówka oznacza dziś inaugurację sezonu grillowego – i słusznie, bo wreszcie są do tego warunki😊 I wcale nie należy demonizować tej formy przygotowania potraw, chociaż popełniane błędy przyczyniają się do wydzielania związków, które są rakotwórcze dla organizmu. Pamiętajmy, że przy zachowaniu kilku prostych zasad jedzenie z grilla może być naprawdę zdrowe.