Lipcowe skarby natury – czarny bez

Krzaki czarnego bzu są mało wymagające, rosną w wielu miejscach i z pewnością można je pozyskać, idąc na spacer na łono natury. Warto zerwać całe kwiatostany i wykorzystać świeże lub wysuszyć je i zachować na nadchodzący sezon jesienno-zimowy, by w naturalny sposób wzmacniać odporność i zwalczać przeziębienia.

HERBATKA Z CZARNEGO BZU

Ma właściwości silnie napotne i obniżające temperaturę, a także wykrztuśne i rozkurczowe. Najlepiej stosować ją już przy pierwszych objawach przeziębienia. Do jej sporządzenia wykorzystujemy 1-2 łyżki stołowe suszonych kwiatów, które zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po przecedzeniu pijemy na gorąco. Przez cały dzień wypijamy 2-3 filiżanki.

OCET ZE ŚWIEŻYCH KWIATÓW

Ten pochodzący z natury specyfik świetnie sprawdza się zarówno przy przeziębieniach jak i bólach reumatycznych. Wykorzystujemy świeże kwiaty, które wkładamy do szklanego naczynia. Jeden baldach (gałązkę) zalewamy jedną filiżanką octu winnego lub jabłkowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe, zacienione miejsce, od czasu do czasu ruszając naczyniem. Następnie przecedzamy ocet do ciemnych butelek i zamykamy. Pijemy roztwór j1 łyżeczki rozpuszczonej w szklance wody 2 lub 3 razy dziennie.

NALEWKA Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

Zamiast suszyć baldachy, możemy opłukać owoce (1 kg) na sicie i odsączyć. Po włożeniu do słoja zalać alkoholem (1 l spirytusu 96%) i na miesiąc pozostawić w ciepłym, ciemnym miejscu. Następnie filtrujemy nalew, a z 0,5 l wody i 250 g cukru gotujemy syrop i po wystudzeniu łączymy z uzyskanym wyciągiem alkoholowym z owoców czarnego bzu. Po upływie tygodnia ponownie filtrujemy i zlewamy do butelek. Specyfik jest gotowy po 6 miesiącach leżakowania w ciemnym, średnio chłodnym miejscu. Pochodząca wprost z natury nalewka z kwiatów czarnego bzu ma właściwości wzmacniające odporność, przeciwzapalne, napotne i przeciwwirusowe. Będzie pomocna w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy, działa wykrztuśnie i obniża gorączkę.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Dobre, bo znane od wieków: kompot

Dobre, bo znane od wieków: kompot

Kompot jest napojem mocno zakorzenionym w tradycji kuchni polskiej. Odzwierciedla jej sezonowość – latem sięga się po świeże owoce, zimą do jego przygotowania wybieramy te suszone lub mrożone. Jest również dowodem na gospodarność i poszanowanie plonów natury – nic się nie zmarnuje i zostanie wykorzystane przez człowieka.

Mądra suplementacja: żelazo

Mądra suplementacja: żelazo

Dostarczanie właściwej ilości żelaza z pożywieniem to podstawa utrzymania zdrowia i optymalnej kondycji. Niedobory tego pierwiastka prowadzą do anemii, osłabienia odporności, przewlekłego zmęczenia i trudności z utrzymaniem koncentracji.

Dlaczego dzieci tak często boli brzuszek

Dlaczego dzieci tak często boli brzuszek

Ból brzucha u dzieci to częsta dolegliwość, która budzi niepokój rodziców. Chociaż wiadomo, że przeważnie ma błahą przyczynę  – przejedzenie, spożycie ciężkostrawnych potraw lub produktów wzdymających – opiekunowie nie mogą go też bagatelizować, ponieważ może być wywołany przez poważniejsze stany, które wymagają interwencji lekarza.

Przegląd prywatności
Drogeria Zdrowit

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.