Zgaga

Chyba każdy doświadczył jej choć raz i z pewnością nie było to przyjemne uczucie. Zgaga to dolegliwość, która objawia się pieczeniem w okolicy przełyku oraz gorzkim lub kwaśnym smakiem w ustach. Dotyka coraz większą liczbę ludzi, a jej przyczyn może być wiele – zaczynając od złej diety poprzez stres, aż po schorzenia układu pokarmowego, czyli refluks. Jeśli należysz do 26 procent populacji zmagających się z tym przykrym uczuciem, ważne, aby zidentyfikować, co sprawia, że zgaga się nasila i podjąć odpowiednie kroki, aby ją zlikwidować.

Sporadyczne incydenty zgagi można złagodzić domowymi sposobami.

Z pewnością pomoże:

– zaprzestanie palenia,
– wyeliminowanie z diety pokarmów, które ewidentnie pogarszają objawy (często to kawa, czekolada, alkohol, zbyt tłuste potrawy),
– unikanie jedzenia krótko przed snem,
– podniesienie wezgłowia łóżka o 15-20 cm, do pozycji półleżącej,
– układanie się do snu na lewym boku,
– eliminacja obcisłych ubrań i pasków,
– normalizacja masy ciała,
– regularne zażywanie umiarkowanego wysiłku – należy zrezygnować z aktywności polegających na schylaniu się czy dźwiganiu ciężarów,
– odstawienie farmaceutyków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych – z kwasem acetylosalicylowym lub ibuprofenem,
– doraźne stosowanie leków na zgagę dostępnych bez recepty.

W przypadku często nawracających dolegliwości (1-2 razy w tygodniu) i braku reakcji organizmu po zastosowaniu leków dostępnych bez recepty, należy poszukać pomocy lekarza.

Częsta zgaga stanowi najczęściej symptom choroby refluksowej przełyku, a ta nieleczona nierzadko wywołuje powikłania, z których najpoważniejsze to tzw. przełyk Barretta, zwiększający ryzyko wystąpienia raka przełyku.

Pamiętajmy, że zgaga daje o sobie znać po posiłku, a także podczas leżenia czy schylania się. Nie należy mylić tych oznak z symptomami choroby niedokrwiennej serca, które pojawiają się po wysiłku fizycznym lub po wyjściu na zimne powietrze. Ustępują po odpoczynku i zażyciu nitrogliceryny.

Zgaga to również częsta dolegliwość w ciąży – wg szacunków doświadcza jej od 45 do 80 procent kobiet. Początkowo ma związek z produkcją większych ilości progesteronu i estrogenów rozluźniających dolny zwieracz przełyku. W kolejnych trymestrach ciąży zgaga powiązana jest z powiększaniem się macicy i jej uciskiem na żołądek, co wpływa na mechaniczne wypychanie treści żołądkowej do przełyku.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Higiena psychiczna w okresie jesienno-zimowym

Higiena psychiczna w okresie jesienno-zimowym

Jesienne przesilenie odciska na nas piętno zarówno w wymiarze psychicznym, jak i fizycznym. Odczuwamy znaczne spadki energii, częściej jesteśmy senni, a także trudniej jest nam się skupić na wykonywanych zadaniach. Stajemy się bardziej podatni na rozdrażnienie, wahania nastroju, a także różnego rodzaju lęki.

Dieta na dobrą pamięć- co jeść, aby dobrze przyswajać wiedzę

Dieta na dobrą pamięć- co jeść, aby dobrze przyswajać wiedzę

Nie od dziś wiadomo, że dla dobrego funkcjonowania całego organizmu konieczna jest mądra, zbilansowana dieta. Dobór odpowiednich składników odżywczych i produktów żywieniowych ma więc też znaczący wpływ na pracę układu nerwowego, w tym mózgu. Właściwe odżywianie wspomaga funkcjonowanie tego narządu i jest w stanie poprawić funkcje poznawcze, a tym samym usprawnić zdolności zapamiętywania oraz zwiększenia koncentracji.

Pregoreksja – co to takiego?

Pregoreksja – co to takiego?

Pregoreksja to wielkie zagrożenie zarówno dla kobiety w ciąży, jak i dla nienarodzonego dziecka. Niebezpieczeństwo wynika głównie z ogromnych niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witamin powstających wskutek niedożywienia, głodzenia się lub stosowania środków przeczyszczających.