Twarożek DIY

Świeży twaróg to naprawdę zdrowy początek dnia! Z owocami, orzechami, miodem, konfiturą lub szczypiorkiem i rzodkiewką. Albo jako dodatek do porannych naleśników.

Aby smakował jeszcze lepiej, naucz się robić go w warunkach domowych.

Twaróg DIY – nic trudnego

Jedyne, czego potrzebujesz to tłuste, niepasteryzowane mleko, kawałek gazy lub tetry i odrobina cierpliwości.

Jak zdobyć niepasteryzowane mleko?

Być może mieszkasz poza miastem i masz w swojej okolicy jakichś lokalnych rolników lub znasz bazarek z ekologicznymi produktami. Jeśli nie, poszukaj mlekomatów. To specjalne automaty pozwalające producentom mleka na sprzedaż tego surowca bez pośredników. Mlekomat sprzedaje świeże mleko 24 godziny przez 7 dni w tygodniu.

Co dalej z tym mlekiem?

Zdobyty litr niepasteryzowanego mleka wlewamy do szklanego naczynia, przykrywamy cienką ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 dni. Jeśli po tym czasie mleko zdążyło się już ściąć, będziemy wykonywać kolejny krok.

Na talerzu lub innej podstawce kładziemy gęste sito i rozkładamy na nim kawałek tetry albo gęstej gazy, a potem pomału wlewamy zsiadłe mleko. Ostrożnie podnosimy materiał, dając odciec serwatce na talerz; związujemy sznurkiem. Zawiniątko przez dobę pozostawiamy na sitku, dociskając ciężkim przedmiotem lub wieszamy nad naczyniem, do którego wciąż będzie mogła kapać serwatka. Kolejny dzień twarożek musi spędzić (wciąż zawinięty w tkaninę) w lodówce. Potem już tylko delikatne usunięcie materiału – twaróg powinien być ścisły, by bez problemu dać się oddzielić.

Koniec przygody z twarożkiem „zrób to sam”

Ostatni etap to już tylko smakowanie puszystego, śmietankowego serka, który przygotowałeś sam z niepasteryzowanego mleka.

 

Warto było, prawda?

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego to ten moment w kalendarzu, gdy podkreśla się znaczenie kondycji tego układu dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest okazją do propagowania wiedzy na temat zdrowego odżywiania, profilaktyki chorób układu pokarmowego, ma zachęcić do regularnych badań kontrolnyc

Fibromialgia

Fibromialgia

Dostępne dane wskazują, że fibromialgia ujawnia się zwykle między 30. a 50. rokiem życia, a liczba chorych to nawet 5% Europejczyków. Chorzy cierpią na ból mięśni i ścięgien przebiegający z możliwym ograniczeniem ruchomości stawów. Ze względu na sporą różnorodność objawów fibromialgia może sugerować choroby narządów wewnętrznych, przez co pacjent przeważnie odbywa długą wędrówkę do różnych specjalistów, a choroba jest rozpoznana z dużym opóźnieniem.

Krztusiec

Krztusiec

Jeśli nie wystąpią typowe napady kaszlu zakończone zanoszeniem się lub wymiotami, to z pewnością w początkowym okresie nie pomyślimy o krztuścu, lecz o typowej infekcji górnych dróg oddechowych. Tymczasem krztusiec zalicza się do ostrych chorób zakaźnych dróg oddechowych – jest bakteryjnym zapaleniem tchawicy i oskrzeli.

Przegląd prywatności
Drogeria Zdrowit

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.