Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego to ten moment w kalendarzu, gdy podkreśla się znaczenie kondycji tego układu dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest okazją do propagowania wiedzy na temat zdrowego odżywiania, profilaktyki chorób układu pokarmowego, ma zachęcić do regularnych badań kontrolnych. 29 maja to też zwrócenie uwagi na problematykę takich chorób układu pokarmowego jak choroby jelit, wrzody, refluks żołądkowo-przełykowy czy rak jelita grubego.
Układ pokarmowy mierzy aż 8 metrów i składa się z wielu narządów i struktur, które współpracują w procesie przetwarzania pokarmu, a więc: trawienia, wchłaniania składników odżywczych i wydalania niestrawionych resztek pokarmowych.
Ponadto produkowane są tam substancje, które wpływają bezpośrednio na nerw błędny i pracę całego układu nerwowego, warunkując również nasze samopoczucie i odporność.
Najważniejsze zachowania sprzyjające sprawnemu funkcjonowaniu układu pokarmowego to:
– regularne spożywanie błonnika – źródłem błonnika są warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i zboża;
– minimalizacja spożycia tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans – potraw smażonych i tłustego mięsa;
– ograniczenie ilości żywności przetworzonej oraz produktów nadmiernie bogatych w białko;
– włączenie do codziennej diety kiszonek oraz fermentowanych produktów mlecznych;
– codzienne spożycie płynów na poziomie przynajmniej 2 litrów dziennie, przy ograniczeniu kawy, alkoholu oraz napojów wysokosłodzonych;
– zasadne przyjmowanie antybiotyków – antybiotyki niszczą zarówno złą jak i dobrą florę bakteryjną, tworząc bardzo dobre warunki do rozwoju grzybów;
– dokładne przeżuwanie posiłków;
– rezygnacja z używek i regularna aktywność fizyczna;
– utrzymywanie wagi ciała na odpowiednim poziomie.
0 komentarzy