Światowy dzień zdrowia jamy ustnej

Światowa Federacja Dentystyczna ustanowiła 20 marca Światowym Dniem Zdrowia Jamy Ustnej, aby uświadamiać społeczeństwo, jak ogromne znaczenie dla ogólnego zdrowia człowieka i jego komfortu życia ma kondycja tej przestrzeni ciała.

Próchnica jest jej największym zagrożeniem. Przenosi się z zęba na ząb, a nieleczona u najmłodszych (na ich zębach mlecznych) rozwija się potem na uzębieniu stałym. Również stan zdrowia jamy ustnej ciężarnej matki nie pozostaje bez wpływu na występowanie wczesnej próchnicy u jej pociechy.

Przypominamy zatem najprostsze sposoby dbania o zdrowie jamy ustnej, które należy stosować już od najmłodszych lat życia:

  1. Profilaktyczne, regularne wizyty u stomatologa (co 6 miesięcy). Leczenie ewentualnej próchnicy w początkowej fazie.
  2. Usuwanie płytki nazębnej poprzez przynajmniej dwukrotne szczotkowanie zębów w ciągu dnia.
  3. 3.Racjonalne odżywianie się i unikanie produktów kriogennych, czyli ułatwiających rozwój próchnicy (rodzynki, suche zboża, dżemy, sucharki).

Natomiast wszystkim ceniącym wiedzę i fakty o ludzkim organizmie, w Dniu Święta Zdrowia Jamy Ustnej prezentujemy zaskakujące ciekawostki:

  1. Zęby są jak linie papilarne! Nie ma dwóch identycznych uzębień, nawet u bliźniaków.
  2. Nasze zęby mówią o nas więcej niż myślimy. Stan uzębienia odzwierciedla nawyki takie jak: gryzienie przedmiotów, zaciskanie zębów w złości, stresie, dietę, nałogi, a nawet schorzenia!
  3. Swój unikalny wzór ma również język.
  4. Znajdujące się w jamie ustnej bakterie (aż 300) są tak unikalne, że umożliwiają określenie rasy lub pochodzenia.
  5. Ósemki to zęby, których już nie potrzebujemy. Są pozostałością po przodkach, obecnie w fazie zaniku. Szacuje się, że u 35% populacji ósemki się nie wykształcają.
  6. Jama ustna to mapa ludzkich schorzeń. Zła kondycja kącików ust świadczy o niedoborach witaminy B12 i żelaza, a nieświeży oddech sygnalizuje zaburzenia metaboliczne. Z kolei afty na policzkach i dziąsłach mogą oznaczać alergię pokarmową lub nietolerancję glutenu.
  7. W ciągu życia produkujemy aż 40 tysięcy litrów śliny. Ten niepozorny płyn spełnia mnóstwo funkcji: na przykład neutralizuje groźne kwasy w jamie ustnej, przywracając właściwe, zasadowe pH. Zawiera też śladowe ilości opiorfin (mocniejsze od morfiny), które działają przeciwbólowo, na przykład w przypadku otarć błony śluzowej.
  8. Musimy dbać o ślinę, pijąc wodę lub żując gumę po posiłku. Mniej śliny w ustach to ryzyko namnażania się bakterii i rozwój próchnicy.
Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Światowy Dzień bez Przemocy

Światowy Dzień bez Przemocy

Co to jest przemoc? Jest to każda sytuacja, w której agresor wykorzystuje swoją przewagę nad ofiarą. Polega na wywieraniu wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny osoby pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ.

Kulinarne powitanie jesieni

Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.

Pierwsze kroki do wzmacniania odporności na zimę

Pierwsze kroki do wzmacniania odporności na zimę

Jest cała gama zachowań, które od wieków pozwalają ludziom przetrwać zimę w zdrowiu. Nasi przodkowie nie analizowali tego dogłębnie, ponieważ ich wiedza była mniejsza. Współcześni Polacy mają coraz większą świadomość konieczności dbania o swoje zdrowie przez cały rok. Jak zatem wzmacniamy swoją odporność przed nadejściem niskich temperatur?