Światowy dzień zdrowia jamy ustnej

Światowa Federacja Dentystyczna ustanowiła 20 marca Światowym Dniem Zdrowia Jamy Ustnej, aby uświadamiać społeczeństwo, jak ogromne znaczenie dla ogólnego zdrowia człowieka i jego komfortu życia ma kondycja tej przestrzeni ciała.

Próchnica jest jej największym zagrożeniem. Przenosi się z zęba na ząb, a nieleczona u najmłodszych (na ich zębach mlecznych) rozwija się potem na uzębieniu stałym. Również stan zdrowia jamy ustnej ciężarnej matki nie pozostaje bez wpływu na występowanie wczesnej próchnicy u jej pociechy.

Przypominamy zatem najprostsze sposoby dbania o zdrowie jamy ustnej, które należy stosować już od najmłodszych lat życia:

  1. Profilaktyczne, regularne wizyty u stomatologa (co 6 miesięcy). Leczenie ewentualnej próchnicy w początkowej fazie.
  2. Usuwanie płytki nazębnej poprzez przynajmniej dwukrotne szczotkowanie zębów w ciągu dnia.
  3. 3.Racjonalne odżywianie się i unikanie produktów kriogennych, czyli ułatwiających rozwój próchnicy (rodzynki, suche zboża, dżemy, sucharki).

Natomiast wszystkim ceniącym wiedzę i fakty o ludzkim organizmie, w Dniu Święta Zdrowia Jamy Ustnej prezentujemy zaskakujące ciekawostki:

  1. Zęby są jak linie papilarne! Nie ma dwóch identycznych uzębień, nawet u bliźniaków.
  2. Nasze zęby mówią o nas więcej niż myślimy. Stan uzębienia odzwierciedla nawyki takie jak: gryzienie przedmiotów, zaciskanie zębów w złości, stresie, dietę, nałogi, a nawet schorzenia!
  3. Swój unikalny wzór ma również język.
  4. Znajdujące się w jamie ustnej bakterie (aż 300) są tak unikalne, że umożliwiają określenie rasy lub pochodzenia.
  5. Ósemki to zęby, których już nie potrzebujemy. Są pozostałością po przodkach, obecnie w fazie zaniku. Szacuje się, że u 35% populacji ósemki się nie wykształcają.
  6. Jama ustna to mapa ludzkich schorzeń. Zła kondycja kącików ust świadczy o niedoborach witaminy B12 i żelaza, a nieświeży oddech sygnalizuje zaburzenia metaboliczne. Z kolei afty na policzkach i dziąsłach mogą oznaczać alergię pokarmową lub nietolerancję glutenu.
  7. W ciągu życia produkujemy aż 40 tysięcy litrów śliny. Ten niepozorny płyn spełnia mnóstwo funkcji: na przykład neutralizuje groźne kwasy w jamie ustnej, przywracając właściwe, zasadowe pH. Zawiera też śladowe ilości opiorfin (mocniejsze od morfiny), które działają przeciwbólowo, na przykład w przypadku otarć błony śluzowej.
  8. Musimy dbać o ślinę, pijąc wodę lub żując gumę po posiłku. Mniej śliny w ustach to ryzyko namnażania się bakterii i rozwój próchnicy.
Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy