Światowy Dzień Karmienia Piersią

Mimo że karmienie piersią to najbardziej naturalny sposób odżywiania nowo narodzonego dziecka, nieustannie wywołuje wiele pytań i wątpliwości.

Najczęstszą obawą jest to, czy laktacja w ogóle „ruszy” i czy dziecko będzie dobrze odżywione samym mlekiem matki.

Skąd w ogóle bierze się pokarm i dlaczego ma tak dobry skład?

Już przed porodem – między 16. a 22. tygodniem ciąży – organizm kobiety przygotowuje się do macierzyństwa, rozpoczynając produkcję tzw. mleka przedporodowego (w przewodach mlecznych zaczyna kumulować się pokarm).

Mleko mleku nierówne! Nie ma zawsze tego samego składu – jest on zależny od fazy laktacji. Zaraz po porodzie mówi się o mleku immunologicznym (bogactwo składników odpornościowych), potem o mleku przejściowym (6. -14. dzień po narodzinach). Mleko dojrzałe pojawia się w 2. tygodniu i stanowi odpowiedź na wszystkie potrzeby dziecka.

Produkcja mleka matki ma ścisły związek z hormonami – oksytocyną i prolaktyną.

W sytuacji, gdy poziom któregoś z nich bywa zaburzony, pojawiają się problemy z zajściem w ciążę. Jeśli jednak kobieta rodzi dziecko, organizm samoistnie produkuje pokarm. Wszelkie zaburzenia laktacji, w tym braku mleka, mają podłoże psychiczne.

Podstawą powodzenia w karmieniu piersią jest pozytywne nastawienie matki w ciąży i po porodzie. Obawy przed sprostaniem macierzyństwu lub zamartwianie się jakością mleka i jego odpowiednią ilością, jak również strach przed porodem, wywołują stresy, które potrafią skutecznie zablokować naturalne reakcje w organizmie.

W takich sytuacjach z pomocą przychodzą empatyczne położne, które pomagają młodej mamie odnaleźć się w nowej roli.

Jak długo karmić piersią?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje karmienie samym mlekiem matki do 6. miesiąca życia. Do ukończenia 24. miesiąca ma następować systematyczne rozszerzanie i wzbogacanie diety dziecka, z jednoczesnym zachowaniem karmienia piersią.

Nie istnieje uniwersalna lista produktów, które polubi każde dziecko, dlatego to mama, bazując na własnych obserwacjach, decyduje o wprowadzaniu nowych potraw do jadłospisu małego człowieka.

Również ona musi mądrze zadbać o swoje menu – bogate we wszystkie składniki odżywcze, zbilansowane. Zdrowie i witalność kobiety odgrywają kluczową rolę nie tylko podczas samej laktacji, ale też są niezbędne do całodniowej opieki nad dzieckiem, nierzadko intensywniejszej i bardziej wyczerpującej niż trening na siłowni.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Baba wielkanocna

Baba wielkanocna

Ta dwukolorowa, prosta baba wielkanocna w swej podstawowej wersji smakuje cytrynowo. My jednak zachęcamy, aby do małej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i odrobinę kakao, dzięki czemu końcowy efekt smakowy będzie zaskakujący 🙂