Światowy Dzień Karmienia Piersią

Mimo że karmienie piersią to najbardziej naturalny sposób odżywiania nowo narodzonego dziecka, nieustannie wywołuje wiele pytań i wątpliwości.

Najczęstszą obawą jest to, czy laktacja w ogóle „ruszy” i czy dziecko będzie dobrze odżywione samym mlekiem matki.

Skąd w ogóle bierze się pokarm i dlaczego ma tak dobry skład?

Już przed porodem – między 16. a 22. tygodniem ciąży – organizm kobiety przygotowuje się do macierzyństwa, rozpoczynając produkcję tzw. mleka przedporodowego (w przewodach mlecznych zaczyna kumulować się pokarm).

Mleko mleku nierówne! Nie ma zawsze tego samego składu – jest on zależny od fazy laktacji. Zaraz po porodzie mówi się o mleku immunologicznym (bogactwo składników odpornościowych), potem o mleku przejściowym (6. -14. dzień po narodzinach). Mleko dojrzałe pojawia się w 2. tygodniu i stanowi odpowiedź na wszystkie potrzeby dziecka.

Produkcja mleka matki ma ścisły związek z hormonami – oksytocyną i prolaktyną.

W sytuacji, gdy poziom któregoś z nich bywa zaburzony, pojawiają się problemy z zajściem w ciążę. Jeśli jednak kobieta rodzi dziecko, organizm samoistnie produkuje pokarm. Wszelkie zaburzenia laktacji, w tym braku mleka, mają podłoże psychiczne.

Podstawą powodzenia w karmieniu piersią jest pozytywne nastawienie matki w ciąży i po porodzie. Obawy przed sprostaniem macierzyństwu lub zamartwianie się jakością mleka i jego odpowiednią ilością, jak również strach przed porodem, wywołują stresy, które potrafią skutecznie zablokować naturalne reakcje w organizmie.

W takich sytuacjach z pomocą przychodzą empatyczne położne, które pomagają młodej mamie odnaleźć się w nowej roli.

Jak długo karmić piersią?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje karmienie samym mlekiem matki do 6. miesiąca życia. Do ukończenia 24. miesiąca ma następować systematyczne rozszerzanie i wzbogacanie diety dziecka, z jednoczesnym zachowaniem karmienia piersią.

Nie istnieje uniwersalna lista produktów, które polubi każde dziecko, dlatego to mama, bazując na własnych obserwacjach, decyduje o wprowadzaniu nowych potraw do jadłospisu małego człowieka.

Również ona musi mądrze zadbać o swoje menu – bogate we wszystkie składniki odżywcze, zbilansowane. Zdrowie i witalność kobiety odgrywają kluczową rolę nie tylko podczas samej laktacji, ale też są niezbędne do całodniowej opieki nad dzieckiem, nierzadko intensywniejszej i bardziej wyczerpującej niż trening na siłowni.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Jesień nie zawsze tylko złota

Jesień nie zawsze tylko złota

Okres między wrześniem a grudniem nie należy do lekkich momentów dla naszej psychiki. Jesień potrafi przez długi czas być ciepła i złota, ale też jesienna szaruga bardzo szybko odbiera nam witalność i naturalną radość istnienia. O tej porze roku łatwo ulegamy nastrojowi przygnębienia, bierności, a nasze życie sprowadza się do fizjologicznej egzystencji, z dnia na dzień.

Ból karku od smartfona

Ból karku od smartfona

Smartfonizacja to dziś ogólnospołeczny trend, który jednak ma więcej cech epidemii na skalę światową niż samej tylko mody. Rzeczywiście telefony komórkowe stały się największym nałogiem XXI wieku, a socjologowie nazywają to uzależnienie fonoholizmem.