Światowy Dzień Karmienia Piersią

Mimo że karmienie piersią to najbardziej naturalny sposób odżywiania nowo narodzonego dziecka, nieustannie wywołuje wiele pytań i wątpliwości.

Najczęstszą obawą jest to, czy laktacja w ogóle „ruszy” i czy dziecko będzie dobrze odżywione samym mlekiem matki.

Skąd w ogóle bierze się pokarm i dlaczego ma tak dobry skład?

Już przed porodem – między 16. a 22. tygodniem ciąży – organizm kobiety przygotowuje się do macierzyństwa, rozpoczynając produkcję tzw. mleka przedporodowego (w przewodach mlecznych zaczyna kumulować się pokarm).

Mleko mleku nierówne! Nie ma zawsze tego samego składu – jest on zależny od fazy laktacji. Zaraz po porodzie mówi się o mleku immunologicznym (bogactwo składników odpornościowych), potem o mleku przejściowym (6. -14. dzień po narodzinach). Mleko dojrzałe pojawia się w 2. tygodniu i stanowi odpowiedź na wszystkie potrzeby dziecka.

Produkcja mleka matki ma ścisły związek z hormonami – oksytocyną i prolaktyną.

W sytuacji, gdy poziom któregoś z nich bywa zaburzony, pojawiają się problemy z zajściem w ciążę. Jeśli jednak kobieta rodzi dziecko, organizm samoistnie produkuje pokarm. Wszelkie zaburzenia laktacji, w tym braku mleka, mają podłoże psychiczne.

Podstawą powodzenia w karmieniu piersią jest pozytywne nastawienie matki w ciąży i po porodzie. Obawy przed sprostaniem macierzyństwu lub zamartwianie się jakością mleka i jego odpowiednią ilością, jak również strach przed porodem, wywołują stresy, które potrafią skutecznie zablokować naturalne reakcje w organizmie.

W takich sytuacjach z pomocą przychodzą empatyczne położne, które pomagają młodej mamie odnaleźć się w nowej roli.

Jak długo karmić piersią?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje karmienie samym mlekiem matki do 6. miesiąca życia. Do ukończenia 24. miesiąca ma następować systematyczne rozszerzanie i wzbogacanie diety dziecka, z jednoczesnym zachowaniem karmienia piersią.

Nie istnieje uniwersalna lista produktów, które polubi każde dziecko, dlatego to mama, bazując na własnych obserwacjach, decyduje o wprowadzaniu nowych potraw do jadłospisu małego człowieka.

Również ona musi mądrze zadbać o swoje menu – bogate we wszystkie składniki odżywcze, zbilansowane. Zdrowie i witalność kobiety odgrywają kluczową rolę nie tylko podczas samej laktacji, ale też są niezbędne do całodniowej opieki nad dzieckiem, nierzadko intensywniejszej i bardziej wyczerpującej niż trening na siłowni.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Higiena psychiczna w okresie jesienno-zimowym

Higiena psychiczna w okresie jesienno-zimowym

Jesienne przesilenie odciska na nas piętno zarówno w wymiarze psychicznym, jak i fizycznym. Odczuwamy znaczne spadki energii, częściej jesteśmy senni, a także trudniej jest nam się skupić na wykonywanych zadaniach. Stajemy się bardziej podatni na rozdrażnienie, wahania nastroju, a także różnego rodzaju lęki.

Dieta na dobrą pamięć- co jeść, aby dobrze przyswajać wiedzę

Dieta na dobrą pamięć- co jeść, aby dobrze przyswajać wiedzę

Nie od dziś wiadomo, że dla dobrego funkcjonowania całego organizmu konieczna jest mądra, zbilansowana dieta. Dobór odpowiednich składników odżywczych i produktów żywieniowych ma więc też znaczący wpływ na pracę układu nerwowego, w tym mózgu. Właściwe odżywianie wspomaga funkcjonowanie tego narządu i jest w stanie poprawić funkcje poznawcze, a tym samym usprawnić zdolności zapamiętywania oraz zwiększenia koncentracji.

Pregoreksja – co to takiego?

Pregoreksja – co to takiego?

Pregoreksja to wielkie zagrożenie zarówno dla kobiety w ciąży, jak i dla nienarodzonego dziecka. Niebezpieczeństwo wynika głównie z ogromnych niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witamin powstających wskutek niedożywienia, głodzenia się lub stosowania środków przeczyszczających.