Poradnik zdrowszego grillowania

Majówka oznacza dziś inaugurację sezonu grillowego – i słusznie, bo wreszcie są do tego warunki😊 I wcale nie należy demonizować tej formy przygotowania potraw, chociaż popełniane błędy przyczyniają się do wydzielania związków, które są rakotwórcze dla organizmu. Pamiętajmy, że przy zachowaniu kilku prostych zasad jedzenie z grilla może być naprawdę zdrowe.

Jakie więc są reguły właściwego grillowania?

1. Produkty wysokiej jakości. Ta zasada dotyczy naszych potraw w ogóle😊

2. Czystość grilla i rusztu. Resztki pokarmowe po poprzednim grillowaniu mogą zacząć spalać się ponownie, co spowoduje wydzielanie się substancji toksycznych dla organizmu.

3. Tacki aluminiowe lub folia aluminiowa. Dzięki temu rozwiązaniu tłuszcz nie będzie spływał bezpośrednio do ognia, a toksyczne substancje chemiczne o działaniu rakotwórczym nie będą się wydzielały.

4. Unikanie chemicznych podpałek i trzymania rusztu bezpośrednio nad ogniem. Wszelkiego rodzaju rozpałki, podpałki powinny być używane jedynie podczas rozpalania grilla. Nie wolno ich dodawać w czasie przyrządzania potraw na ruszcie! Ich opary mogą przenikać do żywności. Potrawy umieszczamy na grillu dopiero po około 40 minutach od rozpalenia.

5. Węgiel drzewny – tylko na nim grilluj swoje potrawy. To specjalnie przygotowany i bezpieczny dla zdrowia materiał.

Na koniec dodamy, że jarska strona grilla jest równie wyśmienita jak ta tradycyjna, mięsna. Warzywa i owoce to bardzo wdzięczny temat na szaszłyk. Poza walorami estetycznymi grill w wersji wege zapewnia niewyobrażalne doznania smakowe! Wszystko bajecznie kolorowe, apetyczne, aromatyczne i delikatne zarazem. I wcale nie musisz być zdeklarowanym wege, by korzystać z tych dobrodziejstw! Po prostu eksperymentuj, doświadczaj, odkrywaj!

Jedyne, czego potrzebujesz to: czerwona papryka, cebula, pieczarki, cukinia i bakłażan. Najpierw myjesz warzywa, potem kroisz na duże kawałki, wkładasz do marynaty z musztardy, oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Po kwadransie nadziewasz wszystko na patyczki i fruu na ruszt. Banał, prawda?

Smacznego!

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Ciekawostki medyczne: karmiciele wszy

Ciekawostki medyczne: karmiciele wszy

W czasie I wojny światowej na tyfus plamisty zachorowało miliony ludzi, a setki tysięcy umarły. Tyfus przenoszony był przez wszy, a te – jak wiadomo – są wszędzie tam, gdzie jest człowiek, zwłaszcza w niehigienicznych warunkach. Należało stworzyć szczepionkę, do której wytworzenia potrzebne były zarażone wszy.