Lipa ma zdolność rośnięcia do 300 lat i osiągnięcia ponad 30 metrów wysokości. W Polsce występuje pospolicie na terytorium całego kraju w stanie naturalnym, ale spotykana jest również przy domach, w parkach i przy drogach jako roślina ozdobna i użyteczna. Najokazalsze okazy można spotkać w Cielętnikach i Siemkowicach. Lipa to drzewo narodowe Czechów, Słoweńców i Słowaków. Występuje na wielu flagach i herbach. Nazwa miesiąca lipca też się od niej wywodzi. W Europie spotykamy dwa gatunki lip z 30 znajdujących się na całym świecie. Są to lipa drobnolistna i lipa szerokolistna.
Kwiatostan tych drzew jest surowcem zielarskim – zawiera ponad 20 flawonoidów, fitosterole, terpeny, garbniki, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminy: C i PP.
Do celów leczniczych kwiatostany lipy zbiera się wraz z podsadkami podczas kwitnienia – pod koniec czerwca lub w lipcu, w czasie suchej pogody. Obcina się szczyty gałązek, a następnie ręcznie obrywa kwiatostany – suszy się je w zacienionym i przewiewnym miejscu, w temperaturze do 40 stopni. Można to robić na płótnie naciągniętym na ramę.
Jeśli w tym roku, przegapiliście ten czas, możecie zaopatrzyć się w suszone kwiaty lipy w sklepach zielarskich.
Warto mieć je w domu na wypadek przeziębienia lub dolegliwości takich jak nerwobóle, reumatyzm .
Odwar z kwiatów tego cennego drzewa stosuje się do płukania gardła, jamy ustnej i kąpieli uspokajających oraz kąpieli przy wspomnianych dolegliwościach. 8 łyżek suszu zalewa się 2 szklankami letniej wody i gotuje przez kwadrans na wolnym ogniu, a następnie odcedza.
Próbujcie bogactw natury na zdrowie!
0 komentarzy