Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.

Co wybrać podczas zakupów? Wszystko, co ma kolory jesieni. Do tradycyjnych potraw na tę porę roku, jak i do nowych przepisów wybieraj: czerwone i zielone jabłka, złote gruszki, soczyste śliwki oraz marchew, buraki, pietruszkę, dynie w rozmaitych odmianach.

Wszystkie one nie dość, że o tej porze roku wyjątkowo jędrne i apetyczne, skutecznie będą wspierać organizm w walce z jesiennym przesileniem, czyli możliwym chwilowym spadkiem odporności w reakcji na zmieniającą się temperaturę.


Poranek możesz rozpocząć porządną dawką energii w jesiennym wykonaniu!

Wypróbuj owsiankę z gruszką i migdałami. Rozgrzeje, zapewni uczucie sytości, lecz nie ciężkości, i smakuje wspaniale.

Wszystko, czego potrzebujesz, to:

  • szklanka mleka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • łyżeczka siemienia lnianego,
  • gruszka i 3 łyżeczki płatków migdałowych,
  • łyżeczka syropu z agawy.

Zimne mleko po wlaniu do garnka wymieszaj ze zmielonym siemieniem lnianym. W momencie wrzenia dodaj płatki owsiane i gotuj przez ok. 3 minuty.

Po przelaniu na talerz dołóż pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki migdałowe i polej syropem z agawy.


Klasyka gatunku, czyli rozgrzewająca zupa dyniowa.

Dynia to jesienne must have! Zawiera beta-karoten obniżający zły cholesterol, a także działa przeciwnowotworowo. Nie jest zbyt kaloryczna, dlatego bezkarnie możesz zjeść kilka dokładek.

Potrzebujesz:

  • Pół średniej wielkości dyni (ok. 500 g miąższu),
  • 2 duże marchewki i 2 bataty (lub 3-4 ziemniaki),
  • cebulę, oliwę, szklankę śmietanki kremówki 30% (ok. 200 g), a także
  • kilka kromek chleba, łyżkę masła, 2 listki laurowe, centymetr świeżego korzenia imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego, i jeszcze:
  • 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, sól do smaku.

Obraną i pokrojoną w plastry dynię skrop oliwą i piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Upieczone kawałki oddziel od skórki. Pokroją w kostkę cebulę podsmaż na oleju.

Dołóż do tego dynię i obrane, pokrojone w kostkę marchewkę z batatami. Całość mieszaj, a następnie zalej litrem wody.

Po dodaniu listków, imbiru, cynamonu i kardamonu oraz soli duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

W tym czasie przygotuj grzanki. Miękkie warzywa zblenduj na gładki krem, wlej kremówkę i miksuj jeszcze chwilę. Całość zagotuj. Gotowe!

Chętni na więcej? Sprawdźcie, czym jest chowder kukurydziany i shepherd’s pie. Skosztujcie też zupy z pieczonej papryki i nie zapomnijcie o poczciwej szarlotce!

Jesień na talerzu rzeczywiście zachwyca?

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Wiosenne alergie – jak sobie radzić

Wiosenne alergie – jak sobie radzić

Mimo że walka z alergią wydaje się walką z wiatrakami, kataru siennego nie należy bagatelizować! Po pierwsze obniża on jakość życia i utrudnia codzienne funkcjonowanie, a po drugie: nieleczony często doprowadza do zapalenia zatok przynosowych, ucha środkowego, krtani, a nawet do astmy oskrzelowej!

Baba wielkanocna

Baba wielkanocna

Ta dwukolorowa, prosta baba wielkanocna w swej podstawowej wersji smakuje cytrynowo. My jednak zachęcamy, aby do małej części ciasta dodać roztopioną czekoladę i odrobinę kakao, dzięki czemu końcowy efekt smakowy będzie zaskakujący 🙂