Tłusty Czwartek – przepis na pączki

Pieczenie domowych pączków jest co prawda czasochłonne, ale satysfakcja z udanego wypieku nie może równać się z niczym innym!

Po przygotowaniu wszystkich składników, jakimi są:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • szklanka ciepłego mleka (250 ml),
  • 4 żółtka średnich jajek i najlepiej 25 g świeżych drożdży (ewentualnie 7 g tych suchych),
  • 3 pełne łyżki cukru (40 g) i 50 g masła
  • szczypta soli,
  • (opcjonalnie 2 łyżki spirytusu lub rumu), no i oczywiście 1 litr smalcu do smażenia!

można zacząć wyrabiać ciasto.

W tym celu jajka wyjąć wcześniej z lodówki, mleko lekko podgrzać, a masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia.

Przygotować zaczyn, czyli ze składników na ciasto odłożyć po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 25 gramów świeżych drożdży. Drożdże rozetrzeć z resztą składników, a wszystko starannie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na przynajmniej kwadrans w ciepłe miejsce. Masa urośnie i bardzo się spieni. Aby wspomóc proces rośnięcia, naczynie z zaczynem można umieścić w lekko nagrzanym piekarniku (do 35 stopni).

Z pozostałych składników i wyrośniętego zaczynu w misce wyrobić ciasto – najpierw ręcznie, a następnie (przez 5 minut) przy użyciu robota i haków do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto na pączki powinno być jednolite, jednak dość lepkie i luźne.

Przez kolejną godzinę masa będzie rosnąć w misce pod przykryciem z folii lub bawełnianej ścierki. Ponownie można skorzystać z piekarnika nagrzanego do 35 stopni.

Na stolnicy obsypanej mąką wałkować ciasto na grubość 2,5 cm, a następnie wykrawać krążki o średnicy 7 cm. Znów przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 30 minut.

W tym czasie przygotować garnek do smażenia i wlać do niego 700 ml tłuszczu, najlepiej świeżego smalcu dobrej jakości; może też być olej rafinowany: rzepakowy, ryżowy lub kokosowy.

Nagrzać tłuszcz na średniej mocy palnika do temperatury 175 stopni – rzucony kawałek ciasta od razu wtedy wypłynie i zacznie się smażyć.

Pączki rosną w garnku – muszą swobodnie pływać. Smażyć je na rumiano po około 2-3 minuty z każdej strony.

Odkładać na ręcznik papierowy i na kratkę do przestudzenia.

Nadziewać z boku marmoladą lub gęstym dżemem przy pomocy szerokiej plastikowej strzykawki, rękawa cukierniczego lub jednorazowego, wąskiego worka cukierniczego.

Lukrować najlepiej jeszcze lekko ciepłe, a potem (opcjonalnie) dekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy lub mieszanką owocową.

 

przepis na podstawie: https://aniagotuje.pl/przepis/paczki

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy