Krzaki czarnego bzu są mało wymagające, rosną w wielu miejscach i z pewnością można je pozyskać, idąc na spacer na łono natury. Warto zerwać całe kwiatostany i wykorzystać świeże lub wysuszyć je i zachować na nadchodzący sezon jesienno-zimowy, by w naturalny sposób wzmacniać odporność i zwalczać przeziębienia.
HERBATKA Z CZARNEGO BZU
Ma właściwości silnie napotne i obniżające temperaturę, a także wykrztuśne i rozkurczowe. Najlepiej stosować ją już przy pierwszych objawach przeziębienia. Do jej sporządzenia wykorzystujemy 1-2 łyżki stołowe suszonych kwiatów, które zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 10-15 minut. Po przecedzeniu pijemy na gorąco. Przez cały dzień wypijamy 2-3 filiżanki.
OCET ZE ŚWIEŻYCH KWIATÓW
Ten pochodzący z natury specyfik świetnie sprawdza się zarówno przy przeziębieniach jak i bólach reumatycznych. Wykorzystujemy świeże kwiaty, które wkładamy do szklanego naczynia. Jeden baldach (gałązkę) zalewamy jedną filiżanką octu winnego lub jabłkowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe, zacienione miejsce, od czasu do czasu ruszając naczyniem. Następnie przecedzamy ocet do ciemnych butelek i zamykamy. Pijemy roztwór j1 łyżeczki rozpuszczonej w szklance wody 2 lub 3 razy dziennie.
NALEWKA Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
Zamiast suszyć baldachy, możemy opłukać owoce (1 kg) na sicie i odsączyć. Po włożeniu do słoja zalać alkoholem (1 l spirytusu 96%) i na miesiąc pozostawić w ciepłym, ciemnym miejscu. Następnie filtrujemy nalew, a z 0,5 l wody i 250 g cukru gotujemy syrop i po wystudzeniu łączymy z uzyskanym wyciągiem alkoholowym z owoców czarnego bzu. Po upływie tygodnia ponownie filtrujemy i zlewamy do butelek. Specyfik jest gotowy po 6 miesiącach leżakowania w ciemnym, średnio chłodnym miejscu. Pochodząca wprost z natury nalewka z kwiatów czarnego bzu ma właściwości wzmacniające odporność, przeciwzapalne, napotne i przeciwwirusowe. Będzie pomocna w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy, działa wykrztuśnie i obniża gorączkę.
0 komentarzy