Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.
Co wybrać podczas zakupów? Wszystko, co ma kolory jesieni. Do tradycyjnych potraw na tę porę roku, jak i do nowych przepisów wybieraj: czerwone i zielone jabłka, złote gruszki, soczyste śliwki oraz marchew, buraki, pietruszkę, dynie w rozmaitych odmianach.
Wszystkie one nie dość, że o tej porze roku wyjątkowo jędrne i apetyczne, skutecznie będą wspierać organizm w walce z jesiennym przesileniem, czyli możliwym chwilowym spadkiem odporności w reakcji na zmieniającą się temperaturę.
Poranek możesz rozpocząć porządną dawką energii w jesiennym wykonaniu!
Wypróbuj owsiankę z gruszką i migdałami. Rozgrzeje, zapewni uczucie sytości, lecz nie ciężkości, i smakuje wspaniale.
Wszystko, czego potrzebujesz, to:
- szklanka mleka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżeczka siemienia lnianego,
- gruszka i 3 łyżeczki płatków migdałowych,
- łyżeczka syropu z agawy.
Zimne mleko po wlaniu do garnka wymieszaj ze zmielonym siemieniem lnianym. W momencie wrzenia dodaj płatki owsiane i gotuj przez ok. 3 minuty.
Po przelaniu na talerz dołóż pokrojoną w kostkę gruszkę, płatki migdałowe i polej syropem z agawy.
Klasyka gatunku, czyli rozgrzewająca zupa dyniowa.
Dynia to jesienne must have! Zawiera beta-karoten obniżający zły cholesterol, a także działa przeciwnowotworowo. Nie jest zbyt kaloryczna, dlatego bezkarnie możesz zjeść kilka dokładek.
Potrzebujesz:
- Pół średniej wielkości dyni (ok. 500 g miąższu),
- 2 duże marchewki i 2 bataty (lub 3-4 ziemniaki),
- cebulę, oliwę, szklankę śmietanki kremówki 30% (ok. 200 g), a także
- kilka kromek chleba, łyżkę masła, 2 listki laurowe, centymetr świeżego korzenia imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego, i jeszcze:
- 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, sól do smaku.
Obraną i pokrojoną w plastry dynię skrop oliwą i piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Upieczone kawałki oddziel od skórki. Pokroją w kostkę cebulę podsmaż na oleju.
Dołóż do tego dynię i obrane, pokrojone w kostkę marchewkę z batatami. Całość mieszaj, a następnie zalej litrem wody.
Po dodaniu listków, imbiru, cynamonu i kardamonu oraz soli duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
W tym czasie przygotuj grzanki. Miękkie warzywa zblenduj na gładki krem, wlej kremówkę i miksuj jeszcze chwilę. Całość zagotuj. Gotowe!
Chętni na więcej? Sprawdźcie, czym jest chowder kukurydziany i shepherd’s pie. Skosztujcie też zupy z pieczonej papryki i nie zapomnijcie o poczciwej szarlotce!
Jesień na talerzu rzeczywiście zachwyca?
0 komentarzy