Pierwsze tygodnie wiosny to wymagający dla organizmu czas. Potrzebujemy wytchnienia, by się przystosować, zwłaszcza że aura i temperatura zmieniają się bardzo dynamicznie.
Wzmacnianie swojej odporności to kilka prostych, oczywistych, lecz często bagatelizowanych zachowań. Przypomnij sobie, co i jak robić, aby nie dać się wiosennemu przesileniu i jak najszybciej, w pełni sił, korzystać z dłuższych, cieplejszych dni.
1. Właściwy odpoczynek
Odpoczynek to zawsze pierwszy krok do lepszego samopoczucia. Regularny sen pozwala organizmowi na regenerację, aby rano czuć się lepiej i wyglądać piękniej. Nie rezygnuj też z drzemki w ciągu dnia, jeśli tylko masz możliwość.
2. Aktywność fizyczna
Każda dawka ruchu na powietrzu funduje nam endorfiny poprawiające nastrój. Zachęcają do tego coraz to cieplejsze i dłuższe dni. Zmiana dotychczasowego trybu życia musi jednak odbywać się powoli, z głową, w umiarkowanym tempie.
3. Rozsądna, świadoma dieta
Obciążeni przesileniem wiosennym nie możemy dokładać organizmowi pracy w postaci ciężkostrawnych potraw! Zalegając długo w żołądku i jelitach, powodują wzdęcia, zgagę, bóle brzucha oraz ogólne uczucie ciężkości. Wiosna to czas lekkości i świeżości – również na naszych stołach. Wzbogacajmy swój jadłospis w witaminy i minerały, które znajdziemy w nowalijkach.
Nie rezygnujmy z czosnku – naturalnego antybiotyku – pamiętając, że przeziębienia wcale nie odpuszczają o tej porze roku! Doskonałym pomysłem u progu wiosny są koktajle na bazie zielonych warzyw liściastych: szpinaku, jarmużu, pietruszki czy rukoli. Nieodłącznym składnikiem rozsądnej diety są płyny – zwłaszcza woda i napary ziołowe.
4. Suplementy diety
We wzmacnianiu lub odbudowywaniu odporności pomocne mogą być również dodatkowe składniki odżywcze zawarte w suplementach. Warto rozważyć zastosowanie:
– preparatów kompleksowych zapewniających funkcjonowanie układu immunologicznego,
– witaminy C – wspomagającej odporność i zmniejszającej uczucie zmęczenia i znużenia ,
– witaminy D, której brakuje po zimie,
– potasu, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i układu mięśniowego
– niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są źródłem kwasów omega 3 i omega 6.
0 komentarzy