Nie od dziś wiadomo, że dla dobrego funkcjonowania całego organizmu konieczna jest mądra, zbilansowana dieta. Dobór odpowiednich składników odżywczych i produktów żywieniowych ma więc też znaczący wpływ na pracę układu nerwowego, w tym mózgu. Właściwe odżywianie wspomaga funkcjonowanie tego narządu i jest w stanie poprawić funkcje poznawcze, a tym samym usprawnić zdolności zapamiętywania oraz zwiększenia koncentracji.
Czy wiesz, jakie witaminy i składniki odżywcze należy wprowadzić do codziennego menu, aby lepiej myśleć i przyswajać nowe wiadomości?
Jest kilka produktów, które mają naprawdę zbawienny wpływ na usprawnienie pracy mózgu!
1. Tłuste ryby morskie to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 – szczególnie EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dokozaheksaenowego). Są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego i biorą czynny udział w procesach warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie, działają też przeciwzapalnie, co może chronić mózg przed procesami neurodegeneracyjnymi (Alzheimer). Dwa razy w tygodniu sięgaj po łososia, makrelę, śledzie, sardynki i szprotki.
2. Owoce jagodowe tworzą grupę produktów, która szczególnie obfituje w antyoksydanty, a jednymi z najważniejszych antyoksydantów tam zawartych są flawonoidy. Ich dobroczynna rola polega na wspieraniu przepływu krwi do mózgu, co zwiększa jego dotlenienie i odżywienie. Regularnie spożywane owoce jagodowe naprawdę poprawiają pamięć, koncentrację oraz ogólne funkcje poznawcze. Kolor ma znaczenie! Wybieraj owoce o intensywnych czerwonych i fioletowych barwach. Borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki i granaty możesz dodawać do owsianek, jogurtów, koktajli lub sałatek i mięs.
3. Nie bez powodu orzechy włoskie kojarzone są z budową mózgu 🙂 Dla jego pracy korzystne będzie włączenie do diety wszystkich rodzajów tych dobroczynnych produktów – pistacje, migdały, pekan czy laskowe w porcji 30 gramów każdego dnia to absolutne minimum dla skutecznego wspomagania pracy mózgu.
4. Bez lecytyny nie będzie produkcji acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć i funkcje poznawcze. Ten związek tłuszczowy wspiera też strukturę błon komórkowych – niezbędnego elementu zachowania integralności pracy neuronów. Aby dostarczyć swojemu mózgowi lecytynę, sięgaj po: żółtka jaj, soję, orzeszki ziemne, kiełki pszenicy i nasiona słonecznika.
Z kolei, jeśli nie chcesz szkodzić swojej pamięci, koncentracji i funkcjom poznawczym, wystrzegaj się przede wszystkim spożywania alkoholu, który uszkadza komórki nerwowe. Unikaj też nadmiaru soli – podnosi ciśnienie krwi, czego skutkiem mogą być problemy z natlenieniem mózgu. Mózg niedotleniony choruje na demencję oraz udary.
0 komentarzy