Dieta na dobrą pamięć- co jeść, aby dobrze przyswajać wiedzę

Nie od dziś wiadomo, że dla dobrego funkcjonowania całego organizmu konieczna jest mądra, zbilansowana dieta. Dobór odpowiednich składników odżywczych i produktów żywieniowych ma więc też znaczący wpływ na pracę układu nerwowego, w tym mózgu. Właściwe odżywianie wspomaga funkcjonowanie tego narządu i jest w stanie poprawić funkcje poznawcze, a tym samym usprawnić zdolności zapamiętywania oraz zwiększenia koncentracji.

Czy wiesz, jakie witaminy i składniki odżywcze należy wprowadzić do codziennego menu, aby lepiej myśleć i przyswajać nowe wiadomości?

Jest kilka produktów, które mają naprawdę zbawienny wpływ na usprawnienie pracy mózgu!

1. Tłuste ryby morskie to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 – szczególnie EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dokozaheksaenowego). Są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego i biorą czynny udział w procesach warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie, działają też przeciwzapalnie, co może chronić mózg przed procesami neurodegeneracyjnymi (Alzheimer). Dwa razy w tygodniu sięgaj po łososia, makrelę, śledzie, sardynki i szprotki.

2. Owoce jagodowe tworzą grupę produktów, która szczególnie obfituje w antyoksydanty, a jednymi z najważniejszych antyoksydantów tam zawartych są flawonoidy. Ich dobroczynna rola polega na wspieraniu przepływu krwi do mózgu, co zwiększa jego dotlenienie i odżywienie. Regularnie spożywane owoce jagodowe naprawdę poprawiają pamięć, koncentrację oraz ogólne funkcje poznawcze. Kolor ma znaczenie! Wybieraj owoce o intensywnych czerwonych i fioletowych barwach. Borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki i granaty możesz dodawać do owsianek, jogurtów, koktajli lub sałatek i mięs.

3. Nie bez powodu orzechy włoskie kojarzone są z budową mózgu 🙂 Dla jego pracy korzystne będzie włączenie do diety wszystkich rodzajów tych dobroczynnych produktów – pistacje, migdały, pekan czy laskowe w porcji 30 gramów każdego dnia to absolutne minimum dla skutecznego wspomagania pracy mózgu.

4. Bez lecytyny nie będzie produkcji acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć i funkcje poznawcze. Ten związek tłuszczowy wspiera też strukturę błon komórkowych – niezbędnego elementu zachowania integralności pracy neuronów. Aby dostarczyć swojemu mózgowi lecytynę, sięgaj po: żółtka jaj, soję, orzeszki ziemne, kiełki pszenicy i nasiona słonecznika.

Z kolei, jeśli nie chcesz szkodzić swojej pamięci, koncentracji i funkcjom poznawczym, wystrzegaj się przede wszystkim spożywania alkoholu, który uszkadza komórki nerwowe. Unikaj też nadmiaru soli – podnosi ciśnienie krwi, czego skutkiem mogą być problemy z natlenieniem mózgu. Mózg niedotleniony choruje na demencję oraz udary.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego to ten moment w kalendarzu, gdy podkreśla się znaczenie kondycji tego układu dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest okazją do propagowania wiedzy na temat zdrowego odżywiania, profilaktyki chorób układu pokarmowego, ma zachęcić do regularnych badań kontrolnyc

Fibromialgia

Fibromialgia

Dostępne dane wskazują, że fibromialgia ujawnia się zwykle między 30. a 50. rokiem życia, a liczba chorych to nawet 5% Europejczyków. Chorzy cierpią na ból mięśni i ścięgien przebiegający z możliwym ograniczeniem ruchomości stawów. Ze względu na sporą różnorodność objawów fibromialgia może sugerować choroby narządów wewnętrznych, przez co pacjent przeważnie odbywa długą wędrówkę do różnych specjalistów, a choroba jest rozpoznana z dużym opóźnieniem.

Krztusiec

Krztusiec

Jeśli nie wystąpią typowe napady kaszlu zakończone zanoszeniem się lub wymiotami, to z pewnością w początkowym okresie nie pomyślimy o krztuścu, lecz o typowej infekcji górnych dróg oddechowych. Tymczasem krztusiec zalicza się do ostrych chorób zakaźnych dróg oddechowych – jest bakteryjnym zapaleniem tchawicy i oskrzeli.

Przegląd prywatności
Drogeria Zdrowit

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.