Co jeść, aby uzupełnić niedobory żelaza

Niedobory żelaza w organizmie jesteśmy w stanie zauważyć samodzielnie. Ciągłe osłabienie, pogorszenie stanu włosów i paznokci, pękanie i bladość skóry, pojawianie się uciążliwych zajadów i ogólne osłabienie odporności to wyraźne symptomy niskiego poziomu tego mikroelementu.

Do podstawowych przyczyn niedoboru żelaza zalicza się:

– wegetarianizm (żelazo z roślin nie przyswaja się tak dobrze jak to z produktów zwierzęcych);

– zaburzenia wchłaniania tego pierwiastka;

– utratę znacznej ilości krwi (u kobiet: obfite miesiączki).

Aby nie dopuścić do takiego stanu, należy regularnie sięgać po żywność, z której organizm będzie sukcesywnie czerpał żelazo.

Prym wiodą produkty odzwierzęce, a wśród nich drobiowa wątróbka, jaja i czerwone mięso.

Ponadto wiele roślin również jest w stanie zadbać o obecność żelaza. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim zielone warzywa, ponieważ chlorofil ma podobny skład do hemoglobiny. Świetnie sprawdzą się takie produkty jak: sałata, buraki, szpinak, pistacje, pestki z dyni i kakao.

Trzeba jednak wiedzieć, że samo spożywanie pokarmów bogatych w żelazo to nie wszystko. Aby efektywnie dbać o jego właściwy poziom, należy pamiętać o naturalnej witaminie C, która poprawia wchłanianie tego pierwiastka. Z kolei nasze ulubione napoje – mocna herbata i kawa – mogą spowodować słabsze wychwytywanie żelaza przez jelita. Jeśli więc starasz się uzupełnić jego znaczne niedobory, ogranicz spożycie tych używek, a najlepiej – zrezygnuj z nich zupełnie w tym czasie.

Grupą osób szczególnie narażonych na niedobory żelaza i anemię są kobiety w ciąży. Rozwijający się w ich organizmie płód wzmaga dzienne zapotrzebowanie tego mikroelementu, niezbędnego do prawidłowego wykształcenia się układu krwiotwórczego i nerwowego u dziecka. Przyszłym matkom zaleca się dodatkową suplementację żelaza, o co z pewnością zadba lekarz prowadzący.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego

Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego to ten moment w kalendarzu, gdy podkreśla się znaczenie kondycji tego układu dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest okazją do propagowania wiedzy na temat zdrowego odżywiania, profilaktyki chorób układu pokarmowego, ma zachęcić do regularnych badań kontrolnyc

Fibromialgia

Fibromialgia

Dostępne dane wskazują, że fibromialgia ujawnia się zwykle między 30. a 50. rokiem życia, a liczba chorych to nawet 5% Europejczyków. Chorzy cierpią na ból mięśni i ścięgien przebiegający z możliwym ograniczeniem ruchomości stawów. Ze względu na sporą różnorodność objawów fibromialgia może sugerować choroby narządów wewnętrznych, przez co pacjent przeważnie odbywa długą wędrówkę do różnych specjalistów, a choroba jest rozpoznana z dużym opóźnieniem.

Krztusiec

Krztusiec

Jeśli nie wystąpią typowe napady kaszlu zakończone zanoszeniem się lub wymiotami, to z pewnością w początkowym okresie nie pomyślimy o krztuścu, lecz o typowej infekcji górnych dróg oddechowych. Tymczasem krztusiec zalicza się do ostrych chorób zakaźnych dróg oddechowych – jest bakteryjnym zapaleniem tchawicy i oskrzeli.

Przegląd prywatności
Drogeria Zdrowit

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Ciasteczka stron trzecich

Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.

Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.