Borsuk workowaty i biczowanie pośladków. Ciekawostki o świętach Wielkiej Nocy

Święta Wielkanocne – jak wiele świąt religijnych – zahaczają o czasy pogańskie. Mają związek z przedchrześcijańskim witaniem wiosny, kiedy to podczas równonocy w wielu dawnych kulturach obchodzono święto płodności i witano nowe życie. Widać to wyraźnie w angielskiej i niemieckiej nazwie Wielkanocy przechowującej imię bogini płodności Ēostre (ang. Easter, niem. Oester), jak również w symbolice: jajko/kurczak to nowe życie, a zając – znak płodności.

Łączenie starego z nowym

Gdy wiara w Chrystusa zaczęła się rozprzestrzeniać po świecie, sam papież Grzegorz Wielki nakazał wcielanie wszystkich dotychczasowych pogańskich świąt, obrzędów i symboli do nowego kultu religii chrześcijańskiej. Dawnym tradycjom nadano nowe znaczenie.

Wielkanoc zgrabnie wpasowała się w dotychczasowe żegnanie zimy i przyjmowanie nowego życia. To ostatnie zaczęto pojmować na dwóch płaszczyznach: jako wiosenne budzenie się do życia oraz jako nadejście zbawienia i obietnicę życia wiecznego.

Ruchome święta

Inną ciekawostką tych świąt jest ich ruchomość. Dlaczego co roku przypadają w innych dniach? Przecież Boże Narodzenie ma stałą datę.

Ukrzyżowanie miało miejsce 3 dni przed świętem Paschy, czyli 14. dnia żydowskiego miesiąca nisan, obchodzonego na cześć uwolnienia się Izraelitów z niewoli egipskiej. Tę datę dałoby się ustalić dokładnie – nawet biorąc pod uwagę fakt, że do XVI wieku obowiązywał kalendarz juliański, a potem przyjęto gregoriański.

Jednak sprawę dodatkowo skomplikowano na soborze powszechnym w 325 roku, gdzie zadecydowano, że Wielkanoc będzie świętem ruchomym przypadającym w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca.

Po uwzględnieniu powyższych warunków mamy święta, które najwcześniej mogą być obchodzone 22 marca a najpóźniej 25 kwietnia. W ostatnich stu latach ta bardzo wczesna Wielkanoc przypadła w 1918 roku, a najpóźniej – podczas II wojny światowej – 25 kwietnia 1943. Kolejne skrajnie dalekie święta już za 16 lat.

Kult płodności wciąż żywy

W nawiązaniu do celebrowania wiosennej płodności, warto wspomnieć o wielkanocnym obyczaju naszych czeskich sąsiadów. Ma tam miejsce „biczowanie” kobiet pękiem wierzbowych gałązek przyozdobionych kolorowymi wstążkami. Według Czechów wierzba to pierwsze kwitnące wiosną drzewo, a jej gałęzie mają przekazywać swoją witalność i płodność… kobiecym pośladkom.

Na koniec o zającu, jajkach i borsuku. Zajączek to ten, który przynosi smakołyki, drobne upominki. Nierzadko obdarowuje czekoladowymi jajkami, bywa też bohaterem zabaw – na Litwie dzieci przebrane za zajączki szukają łakoci. W Stanach podczas parady przez Times Square niektórzy dorośli Amerykanie też stają się wielkimi zającami.

Jest jednak kontynent, który nie lubi szaraka. W Australii zwierzę to zostało uznane za intruza przybyłego wraz z osadnikami z Europy, niszczącego tamtejszy ekosystem. Dzieci mają słodkie jajeczka, ale przynosi je rodzimy Bandicoot, czyli borsuk workowaty.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Onkopaździernik

Onkopaździernik

Mimo że rak jawi się jako choroba nieuleczalna i śmiertelna, wykryty odpowiednio wcześnie i leczony jest do pokonania. W Polsce mówi się o 100 tysiącach ofiar nowotworów rocznie. Ten bezwzględny zabójca najchętniej atakuje nasze płuca, piersi, szyjkę macicy, jajniki, prostatę i jelito grube, a my zbyt często zapominamy o odpowiedniej profilaktyce.

Światowy Dzień bez Przemocy

Światowy Dzień bez Przemocy

Co to jest przemoc? Jest to każda sytuacja, w której agresor wykorzystuje swoją przewagę nad ofiarą. Polega na wywieraniu wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny osoby pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ.

Kulinarne powitanie jesieni

Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.