Zobacz to lepiej! Praktyczny poradnik savoir-vivre’u wobec osób z dysfunkcją wzroku

13 listopada i 15 października to dwie daty związane z niepełnosprawnością wzroku. Miesiąc temu obchodzone było Święto Białej Laski, a dziś przypada Międzynarodowy Dzień Niewidomych obchodzony już od 1943 roku.

Święto upamiętnia rocznicę urodzin założyciela pierwszej szkoły dla niewidomych w Paryżu (Valentina Haüya), a jego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na problemy osób z dysfunkcją wzroku.

Szacuje się, że na całym świecie żyje około 37 milionów osób niewidomych i słabowidzących. Osoba z dysfunkcją wzroku – jak każdy z nas – może potrzebować pod jakimś względem pomocy w określonych sytuacjach. Należy jednak pamiętać, że pomoc to nie wyręczanie. Aby widzącym i niewidomym było ze sobą dobrze, muszą wzajemnie poznać swoje potrzeby i możliwości, a także znać praktyczne zasady właściwie pojętej współpracy.

Punktem wyjścia do wzajemnych stosunków jednego człowieka z drugim zawsze musi być uprzejmość, kultura i życzliwość.

  1. Jeśli chcesz zaproponować osobie niewidomej lub słabowidzącej jakąś formę wsparcia, najpierw daj jej znać, że jesteś obok. Dotknij ją lekko w rękę i przedstaw się krótko (np. Jestem Adam, kolega z pracy.”) Następnie zapytaj czyjak możesz pomóc.
  2. Nie czuj się dotknięty i nie obrażaj się, gdy Twoja pomoc nie zostanie przyjęta. Osoba z dysfunkcją wzroku, jak każdy inny człowiek, może nie chcieć pomocy, bo potrafi sama poradzić sobie z problemem.
  3. Prowadząc niewidomego, wystaw mu swoje ramię – złapie cię tuż nad łokciem i będziecie mogli bezpiecznie pójść dalej. Nie ciągnij ani nie pchaj kogoś, dla kogo chcesz być przewodnikiem.
  4. Informuj prowadzonego o zbliżaniu się do przeszkód. Precyzuj swoje komunikaty: „Uwaga, schody w dół.” zamiast samego: „Uwaga, schody.” W innych sytuacjach opisuj niewidomemu, co się wokół niego dzieje – np. w Sali, gdzie odbywa się spotkanie, informuj go, kto wchodzi, jak jest ubrany, jaki jest wystrój pomieszczenia.
  5. Wskazując drogę, również podawaj konkretne wskazówki niewymagające orientacji wzrokowej. Informacja: „Idź w tamtą stronę” jest nieprzydatna. Powiedz: „Gdy skręcisz w prawo i przejdziesz 50 metrów, będzie skrzyżowanie.”
  6. Podczas wspólnego posiłku korzystaj z tarczy zegara, gdy chcesz pomóc niewidomemu w zlokalizowaniu potraw na talerzu. Napoje najczęściej stawiane są na godzinie drugiej.
  7. Zawsze informuj osobę z dysfunkcją wzroku o tym, że się od niej oddalasz. (np. „Wychodzę i za chwilę wracam do ciebie.”)
  8. Jeśli z osobą niewidomą jest pies przewodnik, nie przeszkadzaj mu! Pies pracuje, by bezpiecznie prowadzić swojego pana – musi być skoncentrowany.
  9. Przy gotówkowym rozliczaniu się z osobą niewidomą, podawaj jej pieniądze bezpośrednio do ręki, określając ich wartość.
  10. W towarzystwie wielu osób, zwracaj się do niewidomego imiennie lub wymieniając jego funkcję. Dzięki temu wie, że chodzi właśnie o niego.

Na koniec pamiętaj, że nie musisz czuć się winny, że ty widzisz, a ktoś nie. Bądź naturalny w komunikacji językowej – nie unikaj sformułowań: „Do zobaczenia”, „Czy widziałeś ten film?”. Mimo że brak wzroku to poważne utrudnienie życiowe, nigdy nie jest argumentem wyłączającym człowieka z czynnego i pełnego życia!

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Onkopaździernik

Onkopaździernik

Mimo że rak jawi się jako choroba nieuleczalna i śmiertelna, wykryty odpowiednio wcześnie i leczony jest do pokonania. W Polsce mówi się o 100 tysiącach ofiar nowotworów rocznie. Ten bezwzględny zabójca najchętniej atakuje nasze płuca, piersi, szyjkę macicy, jajniki, prostatę i jelito grube, a my zbyt często zapominamy o odpowiedniej profilaktyce.

Światowy Dzień bez Przemocy

Światowy Dzień bez Przemocy

Co to jest przemoc? Jest to każda sytuacja, w której agresor wykorzystuje swoją przewagę nad ofiarą. Polega na wywieraniu wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny osoby pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ.

Kulinarne powitanie jesieni

Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.