Urlop w Polsce. Miejsca, które warto zobaczyć. Inspiracja

Perły geograficzno-przyrodnicze

W którąkolwiek stronę Polski byśmy się nie udali, trafimy na miejsca zachwycające pod względem geograficzno-przyrodniczym.

Na dole mapy rozciągają się polskie góry. Najdziksze, ale i najpiękniejsze z nich to Bieszczady. Zachwycają o każdej porze roku, a słyną z najokazalszych w Europie lasów bukowych i połonin. Z kolei Tatry są jedynym w Polsce masywem alpejskim – nieustannie wzbudzają w turystach zachwyt, ale i respekt. Dawniej nazywane były Śnieżnymi Górami. Ze względu na bogactwo przyrodnicze znajdujący się na ich terenie Tatrzański Park Narodowy został uznany przez UNESCO za rezerwat biosfery. Zbudowane z wapieni, kredy i skał jurajskich Pieniny wraz z Doliną Dunajca stanowią niewielką, lecz urokliwą perłę pośród karpackich pasm górskich. Babia Góra z kolei to królowa Beskidów.  Jej piękny i groźny szczyt (1725 m) góruje wśród pasm Beskidu Żywieckiego. Na szczycie ujrzymy skaliste gołoborza, wysokogórskie hale i płacie kosodrzewiny, czyli wszystko to, co tworzy iście alpejskie widoki.

Północ naszego kraju, jak wiadomo, to skrajnie odmienny krajobraz. Na zachodzie Woliński Park Narodowy obejmujący część największej polskiej wyspy – Wolin. Znajdziemy tam najpiękniejszy odcinek polskiego wybrzeża klifowego, świetnie zachowane lasy bukowe, i rzadko spotykaną – wyspiarską – deltę Świny. W innym miejscu cofający się klif i zbudowany na nim kościół św. Mikołaja uczynił z Trzęsacza ogromną atrakcję turystyczną. Na przeciwległym krańcu wybrzeża, na niewielkim skrawku, jaki stanowi Mierzeja Wiślana, tam, gdzie Wisła wpada do Bałtyku, poza widokami spotkamy około 220 gatunków ptaków! To najlepsze w kraju miejsce do obserwowania rzadkich gatunków.

Pozostając przy temacie rzek, zachęcamy do poznania doliny Warty – trzeciej co do wielkości rzeki Polski. Bierze ona swój początek na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej. Płynąc przez Częstochowę, Koło, Poznań, Gorzów Wielkopolski, w Kostrzynie wpada do Odry. Poznański Przełom Warty to dolny odcinek rzeki o długości 45 kilometrów na terenie województwa wielkopolskiego, oddzielający Wysoczyznę Poznańską od Gnieźnieńskiej. Wskutek przekształcenia rynny polodowcowej w dolinę rzeczną z terasami doszło do powstania wspomnianego przełomu. Inną godną odwiedzenia doliną jest leżąca na Ponidziu dolina Nidy obfitująca w meandry i starorzecza – istotny korytarz ekologiczny i ostoję ptactwa wodno-błotnego. Ponidzie, które skądinąd jest największą w Europie krainą ze złożami gipsu, to idealne miejsce dla amatorów wycieczek pieszych i rowerowych, kajakarzy, a nawet dla lotniarzy czy jeźdźców.

Na liście miejsc, o których należy pamiętać  podczas urlopu w Polsce nie  może także zabraknąć miejscowości: Bardo, Dukla, Moszna. Odkrywając piękno zakątków nieskażonych działalnością człowieka, zwróćmy uwagę na Biebrzański, Magurski i Białowieski Park Narodowy. Żuławy Wiślane, Wzgórza Dylewskie, Pojezierze Drawskie…

Można wymieniać bez końca, ach!

Zobacz też interesujące miasta i miasteczka, które warto zobaczyć.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ostatnie wpisy

Onkopaździernik

Onkopaździernik

Mimo że rak jawi się jako choroba nieuleczalna i śmiertelna, wykryty odpowiednio wcześnie i leczony jest do pokonania. W Polsce mówi się o 100 tysiącach ofiar nowotworów rocznie. Ten bezwzględny zabójca najchętniej atakuje nasze płuca, piersi, szyjkę macicy, jajniki, prostatę i jelito grube, a my zbyt często zapominamy o odpowiedniej profilaktyce.

Światowy Dzień bez Przemocy

Światowy Dzień bez Przemocy

Co to jest przemoc? Jest to każda sytuacja, w której agresor wykorzystuje swoją przewagę nad ofiarą. Polega na wywieraniu wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny osoby pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ.

Kulinarne powitanie jesieni

Kulinarne powitanie jesieni

Sezonowość w kuchni jest intuicyjnym i najlepszym tropem pozyskiwania dobrodziejstw natury. Jesienią zatem stawiamy na produkty charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, dzięki czemu czas od zerwania owocu lub warzywa do momentu jego spożycia będzie krótki, a potrawa naprawdę świeża i smaczna.