Dieta na dobrą pamięć- co jeść, aby dobrze przyswajać wiedzę

Nie od dziś wiadomo, że dla dobrego funkcjonowania całego organizmu konieczna jest mądra, zbilansowana dieta. Dobór odpowiednich składników odżywczych i produktów żywieniowych ma więc też znaczący wpływ na pracę układu nerwowego, w tym mózgu. Właściwe odżywianie wspomaga funkcjonowanie tego narządu i jest w stanie poprawić funkcje poznawcze, a tym samym usprawnić zdolności zapamiętywania oraz zwiększenia koncentracji.

Czy wiesz, jakie witaminy i składniki odżywcze należy wprowadzić do codziennego menu, aby lepiej myśleć i przyswajać nowe wiadomości?

Jest kilka produktów, które mają naprawdę zbawienny wpływ na usprawnienie pracy mózgu!

1. Tłuste ryby morskie to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 – szczególnie EPA (kwasu eikozapentaenowego) i DHA (kwasu dokozaheksaenowego). Są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego i biorą czynny udział w procesach warunkujących jego prawidłowe funkcjonowanie, działają też przeciwzapalnie, co może chronić mózg przed procesami neurodegeneracyjnymi (Alzheimer). Dwa razy w tygodniu sięgaj po łososia, makrelę, śledzie, sardynki i szprotki.

2. Owoce jagodowe tworzą grupę produktów, która szczególnie obfituje w antyoksydanty, a jednymi z najważniejszych antyoksydantów tam zawartych są flawonoidy. Ich dobroczynna rola polega na wspieraniu przepływu krwi do mózgu, co zwiększa jego dotlenienie i odżywienie. Regularnie spożywane owoce jagodowe naprawdę poprawiają pamięć, koncentrację oraz ogólne funkcje poznawcze. Kolor ma znaczenie! Wybieraj owoce o intensywnych czerwonych i fioletowych barwach. Borówki, jagody, maliny, poziomki, truskawki i granaty możesz dodawać do owsianek, jogurtów, koktajli lub sałatek i mięs.

3. Nie bez powodu orzechy włoskie kojarzone są z budową mózgu 🙂 Dla jego pracy korzystne będzie włączenie do diety wszystkich rodzajów tych dobroczynnych produktów – pistacje, migdały, pekan czy laskowe w porcji 30 gramów każdego dnia to absolutne minimum dla skutecznego wspomagania pracy mózgu.

4. Bez lecytyny nie będzie produkcji acetylocholiny, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć i funkcje poznawcze. Ten związek tłuszczowy wspiera też strukturę błon komórkowych – niezbędnego elementu zachowania integralności pracy neuronów. Aby dostarczyć swojemu mózgowi lecytynę, sięgaj po: żółtka jaj, soję, orzeszki ziemne, kiełki pszenicy i nasiona słonecznika.

Z kolei, jeśli nie chcesz szkodzić swojej pamięci, koncentracji i funkcjom poznawczym, wystrzegaj się przede wszystkim spożywania alkoholu, który uszkadza komórki nerwowe. Unikaj też nadmiaru soli – podnosi ciśnienie krwi, czego skutkiem mogą być problemy z natlenieniem mózgu. Mózg niedotleniony choruje na demencję oraz udary.

Zostaw Komentarz

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Higiena psychiczna w okresie jesienno-zimowym

Higiena psychiczna w okresie jesienno-zimowym

Jesienne przesilenie odciska na nas piętno zarówno w wymiarze psychicznym, jak i fizycznym. Odczuwamy znaczne spadki energii, częściej jesteśmy senni, a także trudniej jest nam się skupić na wykonywanych zadaniach. Stajemy się bardziej podatni na rozdrażnienie, wahania nastroju, a także różnego rodzaju lęki.

Pregoreksja – co to takiego?

Pregoreksja – co to takiego?

Pregoreksja to wielkie zagrożenie zarówno dla kobiety w ciąży, jak i dla nienarodzonego dziecka. Niebezpieczeństwo wynika głównie z ogromnych niedoborów składników odżywczych, mineralnych i witamin powstających wskutek niedożywienia, głodzenia się lub stosowania środków przeczyszczających.

Osteoporoza – fakty i mity

Osteoporoza – fakty i mity

Osteoporozę nazywa się cichą epidemią, bo jej przebieg jest podstępny, bardzo często bezobjawowy. Łamiące się w tej chorobie kości u osób starszych wywołują wiele powikłań – przewlekły ból, zanik mięśni, unieruchomienie, odleżyny, zatorowość płucną i zwiększoną zapadalność na zakażenia.